Se kiköpni, se lenyelni nem tudja a CDU az AfD-t

2023. szeptember 11. 18:24

A német jobboldal lassan két egyenlő méretű táborra szakad, de a CDU továbbra sem kíván bármilyen szinten együttműködni a rendszerkritikus AfD-vel.

2023. szeptember 11. 18:24
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Miután a népszerűtlenség csapdájában vergődő német baloldali-liberális kormánypártokat már nem csak a CDU, hanem a radikális, rendszerkritikus jobboldali AfD is megelőzte, egyre forróbb kérdés a német közéletben, hogy jöhet-e bármikor a nagy jobboldali összefogás, a CDU nyitása az AfD felé, bármilyen szinten.

Amennyire könnyű döntés lehetne egy ilyen egy kiegyenlítettebb, kevésbé terhelt ország közéletében – lásd például a skandináv országok jobboldali pártjainak mai együttműködését –, annyira nehéz dilemma ez Németországban. 

A sok évtizedes német politikai közmegegyezés szerint a CDU-tól jobbra nem lehet semmi,

és ha mégis van valami, akkor az kiszorítandó szélsőség, ha ennél nagyobb, akkor elhallgatandó jelenség, ha még ennél is nagyobb, akkor pedig vállalhatatlan alternatíva, ami felé a nyitás egyenlő a teljes politikai és nyilvánosságbeli öngyilkossággal.

A CDU ezen a (kényszer)pályán mozog hosszú évek óta, miközben persze az AfD sem könnyíti meg a választhatóságát vagy koalícióképességét: mérsékeltebb, polgáribb politikusait – köztük saját egykori alapítóikat – rendre kiszorítják a hatalomból, és minden pártbeli csatározásból végül a radikálisabb szárny jön ki győztesen – mindazzal, ami nézetrendszereikkel jár, az oltásellenességtől a hordószónoki teljesítményekig.

De, mint arról lapunk is beszámolt az AfD Kelet-Németországban többfelé a legnépszerűbb párt, különösen Türingiában és Szászországban; de országosan is népszerűbbek a régi néppárti szocdemeknél, s ott lihegnek a CDU nyakán. Mely CDU egyáltalán nem muzsikál jól Friedrich Merz elnöksége alatt. Míg Merkel két évtizednyi vezetése alatt a folyamatosan a centrum, sőt a mérsékelt szocdem és zöld nézetű szavazótáborok felé nyitott és így vált középen megkerülhetetlen behemóttá a CDU, addig

a Merkel utáni, ellenzékbe szorult CDU nem tud – nem mer – se progresszívebb, se konzervatívabb irányba fordulni.

 Pedig ez utóbbit várták a régi motoros Merz Merkel utáni visszatérésétől a pártban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy a CNN beszámol róla: a CDU most útkereszteződéshez ért: vagy nyit az AfD felé, vagy ezek után is megpróbál úgy tenni, mintha nem lenne mellette, tőle jobbra egy vele lassan azonos méretű jobboldali, rendszerkritikus párt. Miközben a népharag növekszik a progressziót túltoló balos-liberális kormánnyal szemben, mely népharag közben felemeli az AfD-t, addig CDU megpróbált eddig sokszor a másik irányba nézegetve, fütyörészve úgy tenni, mintha az AfD nem is létezne.

De már országos méretű az elefánt a szobában. Friedrich Merz CDU-pártelnök júliusban szólalt meg az AfD-vel kapcsolatban, s a német baloldali-liberális mainstream azóta is hápog rajta.

Merz akkor azt mondta a ZDF-nek: természetesnek tartja, hogy megnézzék, van-e lehetőség az együttműködésre egy megválasztott AfD-s polgármesterrel vagy körzeti vezetővel. Az ezt követő felháborodás-hullám kapcsán viszont Merz azt közölte az ex-Twitter X-en: „Hogy tisztázzam még egyszer, és nem is mondtam soha mást: 

a CDU álláspontja érvényes. Nem lesz együttműködés a CDU és az AfD között helyi szinten.”

A vörös Berlin polgármesteri székét megszerző CDU-s Kai Wagner föl is tette a kérdést: Milyen együttműködés kellene? a CDU nem tud, nem is akar és nem is fog együtt dolgozni egy olyan párttal, amelynek az üzleti modellje a gyűlölködés, a megosztás és a kirekesztés„ – szögezte le Berlin kereszténydemokrata vezetője.

Jörg Kühne lipcsei városi tanácsos, aki a CDU-ból érkezett az AfD-be, azt mondja a CNN-nek: „A CDU-nak, amelynek a hatalomba kellene igyekeznie, fel kellene már ébredni, különösen a közép-németországi tartományokban, hogy a polgárai érdekében lépjen fel, és leüljön egy asztalhoz az AfD-vel”.

Felmérések szerint míg Nyugat-Németországban a választók 68 százaléka elutasítja, hogy a CDU együttműködjön az AfD-vel, addig ez az arány 47 százalék Kelet-Németországban.

A CNN AfD-szavazókat is megkérdezett nézeteikről. Egy nevét nem vállaló szász-anhalti választó azt mondta: 

szerinte a CDU már nem képviseli a politikai közepet, 

ellenben a szélsőbal felé mozdult el, és sok más szavazó is ezt gondolja. „A CDU konzervatív politikát képviselt a mainstream szavazók felé. Ez ma már nem így van, és sokan úgy gondolják, hogy már nem képviselik őket.” A megszólaltatott választó hozzáteszi: a migráció, az energiaköltségek és a belbiztonsági kérdések is az AfD felé terelik a választókat a CDU-tól.

Ha valakinek a saját politikai karrierje függ az AfD-dilemma megválaszolásától, az éppen Szászország CDU-s kormányfője, Michael Kretschmer. Szerinte változtatni kell a demokratikus pártok politikáin, ha nem akarják tovább dagasztani az AfD vitorláját. Kretschmer pártközi bizottságot állítana fel az illegális bevándorlás ügyében, és korlátozná a menedékjogot is. Ugyanakkor 

a CDU-s tartományi vezető sem mond mást, mint a pártja: nem hajlandó együttműködni az AfD-vel.

„Természetesen nem lehet együttműködni olyanakkor, akik veszélyt jelentenek a demokrácia számára” – fogalmaz Kretschmer.

Szászország vezetője szerint a baloldali-liberális szövetségi kormányba vezetett bizalom megrendült, mert nem tudja megoldani Németország mindenki által látott problémáit. A polgárok és a vállalkozások helyesen várják el a szövetségi kormánytól, hogy a fontos ügyekkel, a magas energiaköltségekkel, az inflációval, a stagnáló gazdasággal és a növekvő illegális migrációval foglalkozzon.

Mindezekből is látható: a CDU tovább vergődik a balos kormányzat és a tőle jobbra feltörekvő rendszerkritikus párt között: míg próbálja nevén nevezni a problémákat, addig továbbra is kizárja annak lehetőségét, hogy a problémákat a zászlajára tűző, azokból táplálkozó radikális párttal együttműködjön.

 

Nyitókép: AfD-tüntetők Berlinben (MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2023. szeptember 12. 07:06
Az AfD-nek azonnal ki kellene kérnie magának azt a rágalmat, hogy hajlandó lenne összefogni a bolsevistákkal kollaboráló, már évek óta szélsőbalossá vált, áruló CDU-val. Ha hagyja magát összecédéúzni, abból csak rosszul jöhet ki hosszabb távon. Nyilván azok az agymosott zombik, akik a berbokk-bandára szavaznak, nem fognak rájuk szavazni. Nekik a CDU az ellenség, arra kellene erőteljesen rámenni, hogy a kollaboránsok szavazóit tudják felébreszteni végre, és átvenni őket.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. szeptember 12. 06:58
A CDU/CSU legjobban tenné, ha simán csak belépne a Zöldek-be, az elvtársak együtt énekelhetnék az Internacionálét. Remélem, előbb-utóbb megszűnik ez az alávaló áruló banda.
Intel
2023. szeptember 11. 20:25
Az ilyen AfD-ket a CIA percek alatt kicsinálja ha túl nagyra nőnének. Lesz néhány szexbotrány vagy oroszos kémhistória. A narkó már nem megy mert az szükséges a magasabb körökben. De lehet valami vesztegetés vagy csak elmaradt adózás és máris lufiként durran az egész. Csak végső esetben kerül elő a lőfegyver de a politikusok kellően hülyék,hogy a felsoroltak közül szervírozzanak selyemzsinórt önmaguknak, nincs szükség golyóra. Közben Baerbock kér egy kávét..
altercat1
2023. szeptember 11. 19:59
A bajoroknak kéne a sarkukra állni! Nincs kőbe vésve, hogy a cdu-val legyenek! Álljanak az AfD mellé! Némi protestáns és poroszellenes kampány, és hajrá! Bajorország kivételével, akik csak otthon indulnak, nagyon sok helyen az AfD lekörözte a cdu-t!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!