Sikeres gazdaságpolitika vagy fenntarthatatlan pénzszórás? – mérlegen Joe Biden Amerikája!

2023. szeptember 16. 15:11

A demokraták szerint eredményes a „Bidenomics”, sokan mégis elégedetlenek az amerikai elnök gazdaságpolitikájával.

2023. szeptember 16. 15:11
Government Debt Ceiling and Federal Government Shutdown
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Joe Biden elnökségének harmadik évének végén a demokraták magabiztosan a „Bidenomics” nevű gazdaságpolitikájukat állították kampányuk középpontjába, és valóban, egyes adatok igen kedvezők az amerikai gazdaságnak. Ennek ellenére az amerikaiak konzekvensen elégedetlenek az elnök teljesítményével, ha a pedig az amerikai gazdaság egészét tekintjük, akkor máris nem olyan fényes a helyzet, mint ahogy azt a Fehér Ház közleményei sugallják. Következő cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, valójában hogyan is áll az Egyesült Államok gazdasága.

A sikerek

Az Egyesült Államokban rekordalacsony a munkanélküliség – 3,8 százalék –, és bőségesen érkeznek a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) az országba – főként az európai gazdaságok kárára

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) 2022-ben 2,1 százalékkal fog növekedni, ami viszont gyengébb teljesítmény, mint 2021-ben. Ez ugyanakkor még mindig sikernek könyvelhető el, miután az első két negyedéven át zsugorodott az amerikai gazdaság – technikai recesszióban volt.  

Ezt is ajánljuk a témában

Miért elégedetlenek mégis az amerikaiak?

Habár a demokraták sokszor úgy állítják be, hogy Biden gazdaságpolitikájával egyszerűen csak a nem vele szimpatizálók elégedetlenek, ez azonban korántsem elegendő magyarázat ahhoz, hogy megértsük, valójában milyen folyamatok játszódnak le az amerikai háztartásokban. Habár az infláció üteme csökkent (3,7 százalék) az utóbbi hónapokban – éppen nem Biden, hanem a Federal Reserve döntéseinek hála –, de ennek a csökkentésének a hatásai csak később fogják éreztetni a hatásukat.

Például kérdéses, hogy képesek lesznek-e valaha visszafizetni azt az összesen ezermilliárd dollárnyi hitelkártya-tartozást, amelyet az utóbbi időben korábban sosem látott gyorsasággal halmoztak fel. Éppen akkor, amikor az adatok szerint a reálbérek több mint egy évtizede nem csökkentek akkora mértékben, mint most. A statisztikák szerint a háztartások valós mediánjövedelme 2022-ben 74 ezer 580 dollár volt, ami 2,3 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A legnagyobb csökkentést éppen a középosztály szenvedte el,

az ő körükben 3,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható. A háztartások adózás utáni reál-medián jövedelme 2022-ben 8,8 százalékkal csökkent 2022-ben. Ennek és a világjárvány alatti ösztönzők kivezetésének eredményeként a gyermekek kiegészítő szegénységi mutatója 7,2 százalékponttal 12,4 százalékra ugrott 2022-ben.

A gazdasági szakértők amiatt is aggódnak, hogy a szegénységi ráta hosszú távú, rendszerszintű megoldás nélkül csak tovább fog romlani, mivel a világjárvány idején nyújtott ösztönző juttatások megszüntetése egybeesik a lakhatási költségek növekedésével, a hajléktalanság ugrásszerű növekedésével és a megélhetési költségek emelkedésével.

Egy másik tényező, ami miatt nem lehetnek elégedettek az amerikaiak, az ingatlanpiac. Az infláció elleni küzdelem eredményeként egekbe szökő hitelkamatok, valamint a már korábban is magas ingatlanárak miatt 

manapság a fiatalok többségének szinte lehetetlen ingatlanhoz jutnia. 

Az amerikai lakáspiacról mintegy 6,5 millió lakás hiányzik

Csökkenő dollárdominancia 

A dollár mint világpénz visszaszorulására figyelmeztetett a JP Morgan. A világ legnagyobb bankja szerint a világgazdaságban a dollármentesítés jelei mutatkoznak. A bank szakértői úgy látják, hogy bár a dollár általános használata továbbra is az élmezőnyben van, közelebbről megvizsgálva a helyzetet, a kép összetettebb. A dollár aránya világ országainak devizatartalékaiban a rekord alacsony 58 százalékra esett vissza. Bár ez még mindig messze a legnagyobb részesedés a globális valuták közül, ez az arány még rosszabb, ha figyelembe vesszük az aranytartalékokat, amelyek most a tartalékok 15 százalékát teszi ki, szemben az öt évvel ezelőtti 11 százalékkal – mondják a bank elemzői. 

Egyre nagyobb, és egyre drágább adósság

Joe Biden feje ugyanakkor fájhat a fiskális adatok miatt is. Az államadósság növekedését idén sem sikerült megállítani, sőt éppen a Bidenomics egyes részei miatt – például a „zöld átállás”, az állami szubvenciók egyes ágazatokban – az 2022-ben is rekordszintre emelkedett, és immár meghaladta a 32 ezer milliárd dollárt. Ugyanez Donald Trump elnökségének végén „csak” 26,9 ezer milliárd dollár volt.

A New York Times szerint ezzel a 32 ezer milliárd dolláros határt kilenc évvel korábban érték el, mint ahogy azt a világjárvány előtti előrejelzések előrevetítették.

Ezt is ajánljuk a témában

Idén az adósságplafon megemeléséről szóló viták különösen hevesek voltak, hiszen a republikánusok vannak többségben a képviselőházban. Ennek a csillagászati összegű adósságnak a fenntartása pedig éppen az infláció elleni harc hatására válik egyre lehetetlenebbé. A növekvő kamatok kifizetése egyre nehezebb lesz, figyelmeztetett a Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) is. 

Az Egyesült Államok államadóssága a következő három évtizedben csaknem megduplázódik,

 

és az összegre fizetett kamatok a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva megháromszorozódnak – figyelmeztetett CBO. A jelenlegi törvények változatlanul hagyása esetén a szövetségi államadósság a GDP 98 százalékára becsült idei értékről 2029-re 107 százalékra, 2053-ra pedig 181 százalékra ugrik – olvasható a szervezet jelentésében. Az idei első negyedévben az amerikai kormányzat kamatfizetései a GDP 3,5 százalékára emelkedtek, szemben a 2022-es év azonos időszakában mért 2,4 százalékkal.

A kincstár szerint pedig majdnem megháromszorozódott az amerikai költségvetési hiány, amely október és június között mintegy 1,39 ezer milliárd dollár volt a tárca szerint. Ez a szám a tavalyi év azonos időszakában 515,1 milliárd dollár volt. A kincstári adatokból kiderült, hogy a hiány növekedésének fő oka az állami kiadások erőteljes növekedése és az adóbevételek jelentős csökkenése volt. Phillip Swagel, a Kongresszusi Költségvetési Hivatal igazgatója szerint a jövőben szövetségi hiány átlagosan évi 2 ezer milliárd dollár körül lesz. Ehhez érdekes adalék, hogy Az Egyesült Államokban közel

három évtized óta először fordul elő, hogy a kamatköltségek elérik a katonai kiadásokat

– mindkettő körülbelül 900 milliárd dollár. Jövőre pedig szinte biztos, hogy a kamatfizetések meghaladják majd a védelmi kiadásokat.

Láható, hogy míg vannak olyan területek, amelyeken sikert ért el a Biden-kormányzat, ugyanakkor megkérdőjelezhető, hogy a Bidenomics hosszú távon is fenntartható-e. 

 

Nyitókép:  Getty Images / Douglas Rissing

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. szeptember 16. 17:41
Megosztja az amerikaiakat a "bidenomics" Az "orbanomics"-nel kicsit mas a helyzet, mar a fideszesek is eszrevettek, hogy katasztrofalis a gazdasagi helyzet
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 16. 17:17
Ha nincs a proxy háború az USA összeomlott volna gazdaságilag. Ez volt az utolsó lehetősége. Csak a hadiipara 43.000 milliárd USD nyereséget termelt ebben az egyetlen egy évben.
Akitlosz
2023. szeptember 16. 16:58
"Láható, hogy míg vannak olyan területek, amelyeken sikert ért el a Biden-kormányzat, ugyanakkor megkérdőjelezhető, hogy a Bidenomics hosszú távon is fenntartható-e. " Miért kellene? Csak 4 évig van hatalmon egy elnök és elegendő mindig csak a következő választást megnyerni. Az, hogy hosszú távon mi lesz ebben a politikai rendszerben lényegtelen. Senki sem a ma várható 2053-as helyzet alapján dönt semmiben. Az legyen a 2053-ban hatalmon lévők gondja! Nincsen megkövetelve a felelős gazdálkodás a hatalmon lévőktől. Maximális büntetés, amit kaphatnak a felelőtlenségükért az az, hogy legközelebb nem lesznek újraválasztva. Így nyugodtan csinálhatnak költségvetési hiány, inflációt, államadósságot, a hajuk szála sem görbül meg.
Akitlosz
2023. szeptember 16. 16:30
A hivatalos munkanélküliségi adatok mindig alacsonyabbak a valóságosnál, ahogyan a hivatalos inflációs adatok is. Az állam érdekelt ezeknek az adatoknak a valóságosnál alacsonyabbnak láttatásában. Hivatalosan nem az a munkanélküli, aki inaktív, hanem csak az, aki bejelentkezett az állami munkaügyi rendszerbe álláskeresőnek, amiben viszont nincsenek érdekelté téve a munkanélküliek jó részükben. Így sokkal alacsonyabb a hivatalos adat a tényleges munkanélkülieknél. Az inflációt pedig nem valami stabil reálértékhez méri az állami statisztika, hanem csak egy önkényesen összeállított "kosárhoz", amely "kosár" tartalmát időről időre meg is változtatják, így még csak önmagához képest sem viszonyítható megalapozottan, hosszú távon használhatatlan, tudományosan megalapozatlan. Hosszú távon óriási a különbség a hivatalos infláció és a tényleges infláció között. A forint inflációja 1946. óta hivatalosan kb. 35 200 százalék. Arany alapon viszont kb. 168 200 százalék. Kb. ötszörös különbség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!