Álprobléma? Amerikában már több a queer, mint a jobboldali a fiatalok körében

2024. január 26. 15:00

Egy új reprezentatív felmérés szerint az USA-ban élő, 12 és 27 év közötti fiatalok kevésbé vallásosak az elődeiknél, közel harminc százalékuk LMBTQ-identitásúnak tartja magát, és csak ötödük voksolna jobbra.

2024. január 26. 15:00
null

Egy, az Axios által a hét elején közzétett felmérés szerint az USA-ban élő, 12 és 27 év közötti fiatalok, azaz az úgynevezett Z generáció tagjai kisebb eséllyel csatlakoznak valamely bevett keresztény egyházhoz, sokkal nagyobb valószínűséggel vallják magukat LMBTQ-identitásúnak, és csak 21 százalékuk voksolna a republikánusokra szemben az 1946 és 1964 között születettek („baby boomerek”) 32 százalékával.Ezen adatok különösen azért fontosak, mert a Z generáció az Egyesült Államok történetének  etnikailag legváltozatosabb nemzedéke, 

és becslések szerint idén 40,8 millió választásra jogosult lesz közöttük. 

A pártoktól független Public Religion Research Institute (PRRI) felmérése – ezt tavaly augusztus 21. és szeptember 15. között végezték el 6014 résztvevővel az ország összes államából –, megerősíti e korosztály más tanulmányok által kimutatott balra tolódó politikai beállítottságát, illetve számos részleteket közöl identitásukról és vallási szokásaikról, amelyek egyben az amerikai kultúra szélesebb körű változásait tükrözik. 

E szerint a Z generációs felnőttek (a választásra jogosult amerikaiak nagyjából hatoda) 43 százaléka liberálisnak vallja magát, 36 százalékuk demokrata és mindössze 21 százalékuk republikánus szimpatizáns. A még nem szavazó korú tizenévesek több mint fele nem azonosul valamelyik nagyobb párttal, de többségük osztja szülei párthovatartozását.

E fiatalok a baby boomerekhez (54 százalék) képest jelentősen kisebb számban vallják magukat fehér kereszténynek (27 százalék), és nagyobb valószínűséggel tekintenek magukra vallásilag nem elkötelezettnek (33 százalék), mint az ezredfordulósok kivételével minden más generáció.

28 százalékuk LMBTQ-identitásúként aposztrofálja magát, 

szemben az X generáció (1965–1980 között születettek) 7 és a baby boomerek négy százalékával.

Nyilvánvaló, hogy a Z generáció nem szereti, ha megbélyegzik, és nem feltétlenül akarnak egyetlen politikai párt mellett sem elköteleződni” – mondta Melissa Deckman, a Public Religion Research Institute kutatási-oktatási szervezet vezérigazgatója az Axiosnak.

A Harvard Kennedy School Politikai Intézetének múlt hónapban közzétett felmérése azt mutatja, hogy a fiatal amerikaiak idén kisebb valószínűséggel mennek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, amikor rekordot döntött a fiatal voksolók részvételi aránya. Akkor a 18 és 29 év közötti amerikaiak 57 százaléka mondta azt, hogy választani fog, ez a szám most 49 százalék – a csökkenés az elemzők szerint  a Biden–Trump-visszavágó valószínűsége miatti érdektelenséget tükrözi.

Néhány baloldali beállítottságú Z generációs szavazó úgy nyilatkozott a kutatásról beszámoló Teen Vogue-nak, hogy inkább tartózkodnának, mint hogy Joe Bidenre szavazzanak, mert a jelenlegi elnök támogatja Izraelt a Hamász elleni háborúban.

 

Nyitókép: Brooklyn Pride felvonulásra gyülekező emberek New Yorkban,  2022. június 11-én. (Yuki IWAMURA/AFP)
 

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Epiphone
2024. február 16. 07:24
Majd a latinok rendet tesznek.....
Agnieszka
2024. január 27. 12:35
Milyen igaza volt Dúró Dórának, mikor ezt az irracionális nyomdaipari terméket nyilvánosan tűzre vetette!!! Amellett ennyit arról, h. a homoszexuális irányultság akaratlag megváltoztathatatlan, már a születéskor determinált.
figyelő4322
2024. január 26. 22:00
Még a '80-as évekig az volt a konzervatív koncenzus az USA-ban, hogy a szovjet- komcsi agitáció (és persze amcsi- komcsi haverjaik) bomlasztották az USA társadalmát... És ez az állítás jórészben igaz is volt! Viszont a szovjet komcsik kihaltak, de amerókai haverjaik SAJNOS NEM, és egyre nagyobb hatalmuk van, és egyre merészebbek. Már nincs szükség szovjet elf- társakra, mivel ez a mostani kormány már lényegében a kezükben van! Sőt, a politikusaik nyíltan bomlasztják az amcsi, valamint más társadalmakat is... Jó példa erre a Présember elftárs... 🤣 😡
atti64
2024. január 26. 19:55
AGYMOSÁS SIKERES VOLT!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!