Nem tudjuk, mire számítottak: hazaengedtek 1785 rabot ünnepelni Rióban, 255 – köztük két drogbáró – eltűnt

2024. január 04. 21:28

Sikerült elektronikus nyomkövetővel hazaküldeni őket.

2024. január 04. 21:28
Pro-Palestinian demonstration in Brazil

Rio de Janeiro brazil állam rendőrsége 255 rab – köztük két drogbáró – után adott ki körözést, akiket egy törvényi lehetőség alapján karácsonyra hazaengedtek, de a meghatározott időben nem tértek vissza a börtönbe – jelentette csütörtökön a G1 helyi hírportál a helyi büntetésvégrehajtási hatóságra hivatkozva (SEAP).

A G1 szerint az eltávozáson lévő elítéltek nem viseltek lábra erősített elektronikus nyomjelzőt, mert ezek használatára kizárólag bírói határozat alapján kerülhet sor.

Az eltávozást a brazil büntetésvégrehajtási törvény teszi lehetővé bizonyos feltételek mellett, így például a fegyenceknek le kell tölteniük büntetésük legalább 60 százalékát, illetve félig nyitott büntetésvégrehajtási intézetben töltik szabadságvesztésüket. Egy 2019-es törvénymódosítás megfosztotta ettől a lehetőségtől azokat az elítélteket, akik „halállal végződő, megvetendő” bűncselekményeket követtek el. Ez utóbbi bűncselekmények körébe egyebek között a halálos kimenetelű rablás, emberrablás, nemi erőszak és kínzás tartozik.

A két drogbáróra sajtójelentések szerint nem terjedt ki ez a törvénymódosítás, mert bűncselekményeiket annak hatályba lépése előtt követték el.

A raboknak elvileg még helyi idő szerint december 30-án este tíz óráig kellett volna visszatérniük. Az összesen eltávozáson lévő 1785 fegyencből 1530-an tettek így.

(MTI)

Nyitókép: FABIO TEIXEIRA / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. január 05. 05:11
Nem tudjuk, mire számítottak: hazaengedtek 1785 embercsempeszt - Orkbanek Mert ha nem engedtek volna haza oket ,hogy lehetne migracios nyomast csinalni ?
pandalala
2024. január 05. 00:43
"Világbéke!" :-DD
fatman
2024. január 04. 23:29
van az a pénz amiért ilyen hülyék tudnak lenni...
Bell & Sebastian
2024. január 04. 22:01
Indiában nappal dolgozni kell és éjszakára vissza a kóterbe. A szabadság vagy eltávozás sem ismeretlen fogalom az enyhébb fokozatú büntetetteknek. No de drogbárót becsületszóra kiengedni, azért ezt már hideg amnesztiának érzem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!