„A nemzeti kormányokat szidják” – durván nekiment Brüsszelnek a német kancellár

2024. március 20. 08:51

Olaf Scholz a brüsszeli törvényhozók nagyobb nyilvános ellenőrzésére szólított fel, szerinte „segítené a demokráciát”, ha az európai közvélemény előtt Brüsszel megindokolná, mit miért tesz.

2024. március 20. 08:51

Nyitókép: Olaf Scholz (Michael Kappeler/dpa-Pool/AFP)

Olaf Scholz német kancellár tegnap egy berlini konferencián az uniós intézmények elszámoltathatóságának hiányát bírálta, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyilvánosságnak nemcsak a nemzeti kormányokat,

de az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet is felelősségre kell vonnia a döntéseiért

írja az Euractiv. Mondta mindezt akkor, amikor a balközép szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberális szabad demokraták (FDP) alkotta kormánykoalíciójának a júniusi uniós választások előtt egyre csökken a népszerűsége.

A kancellár az uniós politika szorosabb ellenőrzésére szólított fel, és úgy fogalmazott:

Amikor valamiről a Tanács [azaz az uniós országok], a Bizottság és az [Európai] Parlament egymással egyetértésben megállapodnak, a legjobb esetben is a nemzeti kormányokat szidják olyan dolgokért, amelyeket azok nem kértek.

Példaként említette az Európai Bizottság állítólagos túlszabályozó tevékenységét, amelyet a testület Scholz fő politikai riválisa, a konzervatív CDU-elnök, Ursula von der Leyen irányítása alatt folytat.

Eközben a németországi ellenzéki pártok Scholz koalícióját okolják Németország időszakos gazdasági gyengeségéért, illetve a túlzott bürokráciát kifogásolják. A kancellárra pedig még nagyobb nyomás nehezedik amiatt, hogy nemrégiben a nagy hatótávolságú német Taurus rakéták Ukrajnába történő szállítása ellen is tiltakozott. A keddi rendezvényen ezt a rakétákról szóló vitát is „nevetségesnek” és „kínosnak” nevezte, emlékeztetve a jelenlévőket, 

hogy Németország Kijev második legnagyobb segélyezője, 

és hangsúlyozva, hogy büszke a „megfontolt” döntéshozatalra.

Scholz elkeseredett megjegyzései – áll a cikkben – azt a látszatot keltik, mintha a saját felelősségéről és szorult helyzetéről próbálná elterelni a figyelmet; azt is kijelentette például, hogy „a tagállamok kénytelenek voltak tárgyalni és végül aláírni a nem kívánt uniós aktákat, hogy elkerüljék a rosszabbat”.

Bár minden országnak van szavazata az uniós jogalkotási folyamatban, a kormányok többször is tüzet nyitottak az „uniós intézményekre”, amelyek állítólag az ő álláspontjuk figyelembevétele nélkül döntenek. Ugyanakkor számos esetben előfordult már az is, hogy a nemzeti kormányok addig blokkolták az uniós jogalkotást, amíg az EU-intézmények nem reagáltak a felvetett aggályaikra. 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­­l­á­n­y­o­k­­ ­­v­­á­­r­n­­a­­k­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­­𝗡
szabadabb
2024. március 20. 20:34
Aztakutyafáját! Őket csak a Soros vonhatja felelősségre! Nem tudtad Scholzikám???
atti64
2024. március 20. 16:22
EDDIG HOL A KURVA ANYÁDBA VOLTAL NÉMET KUTYA??????????????????
pandalala
2024. március 20. 11:13
:-D És? Nagyot koppant? .....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!