A szlovén parlament nem szavazta meg az eutanázia engedélyezését

2024. március 07. 20:52

Mindössze kilenc képviselő támogatta azt a 90 fős nemzetgyűlésben.

2024. március 07. 20:52

Nyitókép: Neale Clark / Robert Harding Premium / robertharding via AFP

***

A szlovén parlament csütörtöki ülésén nem szavazta meg az eutanáziáról szóló törvényjavaslatot, mindössze kilenc képviselő támogatta azt a 90 fős nemzetgyűlésben. A legnagyobb kormánypárt, a Szabadság Mozgalom népszavazás kiírását javasolja a kérdésben.

A szlovén közszolgálati televízió közlése szerint a két kisebbik kormánypártnak, a Szociáldemokratáknak (SD) mindössze négy képviselője, a Baloldalnak (Levica) pedig mind az öt képviselője a jogszabálytervezet mellett szavazott. A halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezetet az Ezüstszál a méltóságteljes öregkorért nevű egyesület kezdeményezte, hogy 

segítsen az olyan betegeknek, akik képesek saját magukról dönteni, de elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, és nincs reményük arra, hogy állapotuk javuljon.

Tereza Novak, a Szabadság Mozgalom képviselője elmondta: a törvényjavaslat megnyugvást adhat a betegeknek, hogy életük méltósággal fejeződik be.

„A cél az, hogy az embereknek reményt adjunk arra: saját feltételeik szerint, túlzott szenvedés nélkül távozhatnak ebből a világból” – mondta Novak, aki szerint az élet szentségéhez hozzátartozik a méltóságteljes halál is.

Hozzátette viszont, hogy ehhez „minden szükséges véleményt” be kell szerezni, és „alapos vitát kell folytatni a kérdésről”, mielőtt a végső döntés megszületik. 

Az utolsó szót az állampolgároknak kell kimondaniuk, ezért népszavazást kezdeményeznek a kérdésben.

Alenka Jeraj, az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) képviselője hangsúlyozta: pártja határozottan ellenzi a törvényjavaslatot, mert az az élet helyett a halál kultúráját támogatja. Megjegyezte: minden orvosszervezet az eutanázia ellen van, mert az emberi élet sérthetetlen, amint azt számos nemzetközi jogszabály is kimondja. Úgy vélte: egy élet befejezését nem szabad a közegészségügyi alapból finanszírozni, mert az nem számít gyógyításnak.

(MTI)
 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. március 08. 13:36
De aki itthon ilyet mond az náci.
Agnieszka
2024. március 08. 11:33
Mindenki előtt szabad az út a szabad akaratból való kilépésre. Ehhez törvény biztosította állami garanciát kérni teljes félreértése annak, h. mihez járhat állami segítség és mihez nem. Állami segítség biztosítása visszaélések sorát indítaná meg, a segítséget "kiérdemlők" körének várható kiszélesítéséről nem is beszélve. Ez egy beteg irány, nem kell. Akinek saját létkérdés, oldja meg, de inkább ne.
pipa89
2024. március 08. 09:28
A szlovéneknek ezek szerint még helyén van az eszük és a szívük is!
agenda
2024. március 07. 22:02
Végre! Ott (is - remélhetőleg) vannak még emberek! Őrület már a kérdésfelvetés is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!