Döntött az Európai Parlament az ukrán búzáról

2024. március 21. 06:52

A döntés akár 1,2 milliárd eurós többletet is jelenthet a kelet-európai ország számára.

2024. március 21. 06:52
Wheat being off loaded onto "stadium stack"

Nyitókép: Timothy Hearsum / Getty images

 

Megszültett az uniós megállapodás az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi könnyebbségek újabb egy évvel való meghosszabbításáról, azonban több ponton is szigorítják majd az importszabályokat – írta meg az Infostart.

Az EU a 2022-es orosz-ukrán konflikus kirobbanása után adott vámmentességet a 2014-es EU–Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásban nem érintett termékekre, hogy ezzel is segítse a háborúban álló ország gazdaságát.

Tavaly 2024 júniusát szabták meg, mint az intézkedés végét.

Most a Bizottság az intézkedés meghosszabbítására kompromisszumos javaslattal állt elő a gazdatüntetések hatására, amely szerint a cukor, a baromfi és a tojás importjára mennyiségi korlátozást fognak bevezetni. Az Európai Parlament további korlátozásokat kért, ami miatt újabb egyeztetési körre volt szükség.

Az egyezség szerda hajnalra született meg, amely szerint a méz, a kukorica, a zab és a dara is bekerült a mennyiségi korlátozás alá eső termékek közé.

A búza azonban továbbra is kimaradt, annak ellenére, hogy többek között Lengyelország épp ezzel kapcsolatban szeretett volna előrelépést elérni. Az megállapodásban az is szerepel, hogy ha az ukrán búza importja piaci zavarokat okoz az EU-ban, ezzel kapcsolatban pedig lépnie kell a Bizottságnak. Ukrajna számára kedvező döntés született a mennyiségi korlátok megállapítását illetően, mivel 2022 és 2023 számait használják referenciaértékként, a 2021-es (jóval alacsonyabb) értékeket nem veszik figyelembe. 

Ez akár 1,2 milliárd eurós többletet is jelenthet a kelet-európai ország számára.

Az uniós tagállamoknak és az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagynia a megállapodás jelenlegi formáját, utóbbi várhatóan az áprilisi plenáris ülésen szavazhat róla.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­l­­á­­­n­y­­­o­­­k­­­ ­­v­á­­­r­­­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
EX_Terminator
2024. március 21. 12:08
A társadalom meg eldöntötte hogy nem kér belőle.
pesszimista
2024. március 21. 10:00
Azért hozatták ezt a döntést, mert a gazdatársadalom nem egységes a növénytermesztők ellehetetlenülnek az állattenyésztők viszont jól járnak. Az ÚNIÓ-ban az az utóbbi jelentős nálunk viszont marginális. Az mg 87%-át érinti az Ukrán export országunkban.
szabadabb
2024. március 21. 09:13
Javaslom a nyugati gazda társaknak hogy egy évre hagyják PARLAGON a földeket! Azt lesz nemulass!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!