„Egyesült Államok nélkül a NATO gyakorlatilag nem létezik” – kemény üzenetet küldött Donald Trump a NATO-tagoknak

2024. március 20. 05:53

Ezt várja el a volt elnök újraválasztása után.

2024. március 20. 05:53
Former President Trump And Fellow Conservatives Address Annual  CPAC Meeting

Nyitókép: Brandon Bell/Getty Images

***

Donald Trump szerint megválasztása esetén 

az Egyesült Államok „100 százalékban” a NATO-szövetségesek mellett fog állni, amennyiben a többi tagállam is méltányosan kiveszi a részét a terhek viseléséből

 – a republikánusok nem hivatalos elnökjelöltje erről a Nigel Farage-nek, a brit Függetlenségi Párt korábbi elnökének adott interjúban beszélt kedden.

A közösségi médiában sugárzott beszélgetésben Donald Trump azt mondta: a NATO-nak méltányosan és becsületesen kell kezelnie az Egyesült Államokat. Kifejtette, hogy az 

Egyesült Államok nélkül a NATO gyakorlatilag nem létezik, 

márpedig a katonai szervezet hasznot húz Amerikából kereskedelmi téren is. A republikánus politikus megállapította, hogy az Egyesült Államoknak meg kell fizetnie a méltányos hozzájárulását a NATO működéséhez, de mások „méltányos részét” nem neki kell állnia. Úgy vélte, hogy Washington a költségek 90 százalékát is viselte, és ez igazságtalan helyzet.  

Donald Trump arra is felhívta a figyelmet, hogy a NATO a többi tagországnak fontosabb, mint az Egyesült Államoknak, mert – ahogy fogalmazott –

 „bizonyos problémáinkat illetően egy óceán választ el egymástól”.

 Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára februárban azt közölte, hogy az időközben 32 tagúvá bővült katonai szervezet akkor még 31 tagjából 18 jó úton van afelé, hogy teljesítse azt a NATO-tagsági elvárást, hogy a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsa. 

A szövetség főtitkára szerint 

Németország idén szintén elérheti a 2 százalékot, NATO-tagságának történetében először, egyben a második világháború óta is első alkalommal.

  Lengyelország a közelmúltban azt javasolta, hogy a minimális elvárást emeljék 3 százalékra. Ezt az indítványt Andrzej Duda lengyel elnök március elején Washingtonban tett látogatása alkalmával közölte Joe Biden amerikai elnökkel is, és a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a jelen idők biztonsági környezete miatt szükséges lenne a védelmi kiadások növelése.

(MTI)

 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­g­ö­­s­­­ ­l­­­á­­n­­y­­­o­k­­ ­­v­­á­r­­­n­­­a­k­­­ ­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
files32
2024. március 20. 08:43
A francia hadsereg vezérkari főnöke: A „hadsereg készen áll” a „legkeményebb” bevetésekre
Zolotarjov
2024. március 20. 08:19
Na ugye..
auditorium
2024. március 20. 08:11
Sajnos tudjuk, h. a jelenlegi Európa nem képes megvédeni magát a Nato nélkül . A kötelező katonai szolgálat megszüntetése is idevezetett. A Nato most 2%-os emelést kér a tagállamoktól, közben minden EU-tagország fegyverkezik. Tr. ilyen tekintetben nem lenne Megváltó, de talán sikerülne neki a mostani sok szinhelyen folytatott harcot enyhiteni. Ezt azonban nem tudhatjuk előre . Ő is "Amerika first" hive, nem is lehetne más, de talán csökkenne az ellenszenv Mo-gal szemben a jelenlegihez képest. Családi gyökerei európaiak és izraelbarát. Bid.nek jelenleg nincs más ellenjelöltje, ahogy Puty.nak sem volt. Viszont a jelenlegi háborús klima kezd elviselhetetlen lenni. A háborús nemzedék már kezd kihalni, a nem katonaviselt fiatal politikusok és NŐK pedig fel sem mérik, mit jelent egy háború atomkorszakban és biofegyverekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!