Magyar recept? Így készül a centrális erőtér Brüsszelben

2024. március 06. 17:49

Az Európai Néppárt a jobboldali pártok felemelkedésével, kényelmes többsége birtokában nyerő pozícióba került.

2024. március 06. 17:49
null

Nyitókép: Nicolae Ciuca, a román Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Maia Sandu, Moldova elnöke beszélgetnek az Európai Néppárt (EPP) kongresszusának kezdetén Bukarestben 2024. március 6-án.
(Daniel Mihailescu/AFP)

***

Az európai parlamenti választások után az erőviszonyok eltolódása a jobbközép Európai Néppárt fölényét fogja biztosítani, ami lehetővé teszi az EPP számára, hogy egyszerre „nyúljon” a bal- és a jobboldal felé; a kényes egyensúlyi állapot ugyanakkor könnyen visszaüthet – írja az Euractiv.

Az Európai Néppárt szerdai bukaresti gyűlésén ismét Ursula von der Leyent jelöli az Európai Bizottság élére, aki így várhatóan második elnöki ciklusát is behúzza majd. Az EPP valószínűleg tíznél több biztost is jelölhet majd a jobbközép nemzeti kormányok által, miközben száznyolcvan képviselői hellyel továbbra is az első politikai csoport marad az Európai Parlamentben. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szociáldemokraták az előrejelzések szerint tizennégy képviselői helyet veszítenek, és ezzel száznegyvenre csökken a számuk. A zöldek, a liberálisok és a szocialisták várhatóan szintén fogyatkoznak majd, míg az olyan szélsőjobb- és jobboldali erők, mint az Identitás és Demokrácia (ID), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) a becslések szerint a harmadik-negyedik helyre kerülnek a sorban. Ami azt jelenti, hogy a következő törvényhozásban az EPP kényelmes fölénybe kerül, és a többség eléréséhez „választhat” egyik vagy másik oldal közül –

ez erősíti alkupozícióját a többi politikai erővel szemben.

A jobbközép vezetők nem aggódnak rajta, hogy mindez akár vissza is üthet. Megerősítették, hogy a terv az ECR-hez való közeledés, Ursula von der Leyen pedig kijelentette, hogy néhány konzervatív delegáció csatlakozhat az EPP-hez. Manfred Weber néppárti frakcióelnök március 4-én a Die Welt című német lapnak szintén azt mondta, együttműködne az ECR erőivel, például Georgia Meloni olasz miniszterelnök Fratelli d'Italiájával, illetve a cseh ODS-szel, ám a lengyel PiS-szel nem.

Az újonnan megválasztott Európai Parlamentben az Európa-párti konzervatívokkal egy részével való együttműködés ugyanúgy elképzelhető számomra, mint a Zöldekkel való együttműködés” – mondta Weber. Majd megismételte Von der Leyen azon korábbi megjegyzését, miszerint „a vörös vonal az Európa-pártiság, az Ukrajna-pártiság és a jogállamiság-pártiság: ezek azok a pillérek, amelyek az összefogás alapjai lehetnek”.

De nem mindenki osztja a véleményét például Meloniékkal kapcsolatban. A német Kereszténydemokrata Párt (CDU) például kizárta a Fratelli d'Italiával való bármilyen együttműködés lehetőségét. Siegfried Mureșan néppárti frakcióvezető-helyettes, román EP-képviselő az Euractivnak adott keddi interjújában pedig tagadta, hogy Meloni pártja egyáltalán Európa-barát erő lenne, ehelyett azt hangsúlyozta, hogy az EPP szerepe az, hogy

 „egyesítse és vezesse az Európa-párti erőket a következő ciklusban a szocialistákkal és a liberálisokkal hagyományos centrumtöbbségben”.

Mureșan szerint bár a szocialisták kétségtelenül kulcsszereplői lesznek a csúcspozíciókkal kapcsolatos tárgyalásoknak és a politikaformálásnak, a megerősödött EPP ellenében nem lesz lehetőségük rá, hogy a többi baloldali párttal együtt fölé kerekedjenek.

Szerintem ugyanakkor elég valószínű, hogy bizonyos politikai ügyekben élni fognak a lehetőséggel, hogy együtt dolgozzanak [...] gondoljunk például a Green Dealre (az Európai Bizottság politikai kezdeményezéseinek összessége, amelynek átfogó célja az unió klímasemlegessé tétele 2050-re), az agrárpolitikára, a migrációra” – mondta az Euractivnak Patrick Bijsmans, a Maastrichti Egyetem oktatási dékánhelyettese és politikaprofesszora.

Az uniós jobbközép látszólagos egységen halad a választások felé, a felszín mögött azonban már látszanak a repedések; például a néppárti francia Les Republicains tegnap bejelentette, hogy Von der Leyen második ciklusra való pályázása ellen fog szavazni.
 

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­s­­ ­l­­­á­n­­­y­­o­­k­ ­v­­­á­­r­­­n­a­­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
andris-923
2024. március 08. 15:21
A képen Ursula vigyorog mint egy vadalma de hamarosan az arcára fog fagyni a mosoly ! Június már nincs is olyan messze majd a választok megrajzolják hogy mit képzelnek rólad
figyelő4322
2024. március 06. 23:34
A cikk jobboldalinak hívja az EPP-t... Na hiszen, ez bizony valami vicc lehet... Valamikor, már jónéhány éve meg talán annak lehetett hívni - de most már a libernyákok parancsolnak ott is. Na persze, némelyik jobboldalinak nevezi magát (az igaz, hogy egyszer, régebben még azok voltak.) Viszont manapság esetleg még nem vörösök, de már inkább rózsaszínű lehet a valódi szīnük... Sőt, egyre vörösödnek, hiszen a Wéber elftárs már a görögdinnyével akar összefogni! (Kívül zöld, belül komcsi.) 😯 🤣
llnnhegyi
2024. március 06. 20:36
Az EPP elvarázsolja magát. Zuhanni fog! Ursula, Wéber nem lesznek EU-s vezetők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!