Nagyon biztos az EP-választási győzelmében az Európai Néppárt

2024. március 07. 13:48

Bukarestben gyűlnek össze az Európai Néppárt politikusai, akik már maguknak osztanák le az európai vezető pozíciókat. Mindeközben a szociáldemokraták azzal vádolják őket, hogy jobboldalra tolódtak és összejátszanak a szélsőjobboldallal.

2024. március 07. 13:48
FRANCE - EU - POLITICS - EUROPEAN COMMISSION PRESIDENT

Nyitókép: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

***

Az Európai Néppárt tagjai a héten Bukarestben gyűlnek össze: kongresszust tartanak, amelyen hivatalosan is bejelentik támogatásukat az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen iránt – írja a Politico

Von der Leyen az eredményei közé sorolja Ukrajna támogatását, a világjárványra adott válaszlépéseket, az éghajlatvédelmi politika erősödését és az Egyesült Államokkal kialakított szoros kapcsolatot. 

A Politico szerint a Bizottság elnökének még a kampánnyal sem érdemes törődnie: 

minden felmérés azt mutatja, hogy a Néppárt lesz az Európai Parlament legnagyobb blokkja. 

Ez pedig azt is jelenti: nemcsak Von der Leyen tarthatja meg a pozícióját, hanem más fontos szerepköröket is az EPP vihet el. 

Mindent vinnének

Az Európai Néppárt annyira magabiztos, hogy a négyből három vezető uniós intézményi posztra pályázik, amelyeken jelenleg a szocialistákkal és a liberálisokkal osztoznak. Nemcsak a bizottsági elnökségre és a parlamenti elnökségre tartanak igényt, hanem most már az EU legfőbb diplomáciai pozícióját is célba vették.

A felmérések nemcsak a Néppárt, hanem a radikális jobboldal erősödését is jósolják. 

A francia Nemzeti Front, a német AfD és spanyol Vox is jól teljesíthet az EP választásokon. Akár 160 képviselője is lehet az EPP-től jobbra álló pártcsaládoknak, ami már komoly erőt jelenthet a vezető koalícióval szemben, amely a Néppártból, a szocialistákból és a liberálisokból áll. 

Von der Leyen – akinek az EP-képviselők többségének támogatására lesz szüksége ahhoz, hogy megkapja második mandátumát – már tárgyalásba kezdett a Néppárttól jobbra álló frakció egyes tagjaival. A Politico szerint ez annak a jele: készen áll arra, hogy potenciálisan félretolja a zöldeket.

Vádak

Az EPP fő riválisai a szociáldemokraták (akik még mindig a jelenlegi parlamenti koalíció tagjai), a múlt hétvégén indították el kampányukat, és azt állítják:

az EPP olyannyira jobbra tolódott, hogy most már magát az európai projektet veszélyezteti.

A Politico beszámolója szerint a szociáldemokraták stratégiája az lesz, hogy elkerülik a migráció témáját a kampány során, mert a téma a „szélsőjobb felé tolja az embereket”.

A jobboldali tanácsadók szerint nem igaz, hogy a Néppárt a szélsőjobboldallal üzletelne. „Úgy gondolom, hogy a párt továbbra is nagyon határozottan ki fog állni a szélsőjobboldal ellen” – mondta Dara Murphy, aki az EPP kampányát vezette a 2019-es uniós választásokon.

A Politico szerint az jelzi a Néppárt jobbra tolódását, hogy támogatják Európa védelmi kapacitásainak a növelését, és már nem állnak be teljesen a zöld politika mögé. Bár nagyon magabiztosak a győzelmükben, azért a vezető pozíciók megszerzését komoly egyezkedések fogják megelőzni. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­A­­ ­­d­­ö­­g­ö­­­s­ ­­l­á­n­y­o­­k­­­ ­­v­á­­r­­­n­­­a­­k­­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
22-es csapdája
2024. március 11. 18:12
"szociáldemokraták azzal vádolják őket, hogy jobboldalra tolódtak és összejátszanak a szélsőjobboldallal." Hát Brüsszelben kemények a drogok, amiket a szociáldemokraták tolnak, nincsenek felütve.
Sulammit
2024. március 09. 23:50
Ursula, bábnak jó vagy, politikusnak csapnivaló és tehetségtelen, sőt kártékony, és ez a lényeg.
KBA98
2024. március 07. 20:57
Undorító, mocskos bagázs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!