Nem nyugszik az Európai Parlament, nagyon akarja a Magyarországot érintő esélytelen perét

2024. március 11. 18:03

Az EP néppárti elnökének kellene pert akasztania a Néppárt frissen koronázott csúcsjelöltjének nyakába Magyarország miatt.

2024. március 11. 18:03
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

***

Bár az Európai Parlament ezredik hasonló manővere már a brüsszeli sajtó ingerküszöbét sem vitte át – sem a POLITICO címlapján, sem a mértékadó brüsszeli hírlevelekben nem áll egy szó sem róla –, az EP jogi bizottsága (a JURI) hétfő este nyolc óra után, strasbourgi ülésén szavaz arról, hogy beperelje-e az EP az Európai Bizottságot a Magyarország számára tavaly év végén felszabadított 10,2 milliárd eurónyi kohéziós pénz miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

A Népszava brüsszeli tudósítója, Halmai Katalin pénteken arról számolt be:

a JURI bizottság többsége a per megindítását pártolná, de az ügy előadója, az időközben mikroszkopikus méretűvé zsugorodott francia jobbközép Republikánusok pártjába tartozó néppárti Geoffroy Didier nem javasolja a perindítást.

A tapasztalt EU-szakújságíró ennek hátterében azt sejti, hogy az EP és a Bizottság közötti pereskedés igen kellemetlen helyzetet teremtene az Európai Néppárt számára.

Mind az EP elnöke, a máltai nacionalista Roberta Metsola, mind az EB elnöke, a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyen a Néppártba tartozik, így

a per megindításával két néppárti vezetésű intézmény kezdene egymással pörlekedni az EP-választási kampány kellős közepén –

ráadásul úgy, hogy a Néppárt már deklarálta: Von der Leyen a csúcsjelöltje a júniusi EP-választáson, az ő bizottsági elnöki újrázását támogatják.

Halmait forrásai arról tájékoztatták, hogy a JURI valószínűleg az előadó ajánlását leszavazva a per megindítása mellett fog szavazni, s ezzel az ügy Metsola EP-elnök kezébe kerül, aki szerdán az EP-frakciók vezetőivel konzultálva hozhatja meg döntését. Hogy mit lép Metsola, az megjósolhatatlan – az EP-elnökök ritkán mennek szembe a szakbizottsági döntéssel a hasonló ügyekben, ugyanakkor az Európai Néppárt érdekére tekintettel ez most alakulhat másként is.

A Népszava rendelkezik információkkal az EP jogi szolgálata által az ügyben készített elemzésről is,

amely nem sok esélyt jósol az EP-nek az esetlegesen meginduló perben.

Az Európai Unió Bírósága ugyanis még csak nem is azt vizsgálná az ügyben, hogy Magyarország valóban teljesítette-e az igazságügyi reformmal kapcsolatos horizontális feljogosító feltételt, amelyhez a pénzek felszabadítása kötődött. (Ezzel kapcsolatban fogalmaztak meg kételyeket európai parlamenti képviselők.)

Ehelyett az EUB azt nézné meg egy ilyen perben tüzetesen, hogy a Bizottság körültekintően, minden szabályt betartva döntött-e. Azaz nem Magyarországot, hanem a néppárti vezetésű Bíróságot hozná igen kellemetlen helyzetbe az Európai Parlament, ha – az előadó javaslata és a jogi szolgálat jóslata ellenére – meg találná nyerni a pert.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:10
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­­ö­g­­­ö­­s­­­ ­l­á­­­n­­y­­­o­­­k­­­ ­v­á­­­r­n­­a­­k­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
BAJA
2024. március 12. 10:59
sok csicskka
Namond
2024. március 11. 22:29
Hah, ez ilyen egyszerű lenne? Félek Kohán kohójában medve van.
5m007h 0p3ra70r
2024. március 11. 22:19
>>>kunfia1 2024. március 11. 20:23 Kónya megint hamis tanúzásra akart bírni egy sértettet.<<< Ezt is névtelen vidéki ügyvédek mondták? Egy hónapja visszaköltözött Romániába. Hol, mikor és milyen ügyben volt sértett a pontosan kicsoda, akit rá akart bírni az állítólag "hamis tanúzásra"? Egészen pontosan csak és kizárólag tényelet nem közölsz. Megint. Miért van ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!