Gondban az ukránok, kiderült, sebezhetőek az Egyesült Államoktól kapott tankok

2024. április 27. 18:16

Az Abramsokból ötöt már kilőttek, pedig ezek a páncélosok úgy érkeztek meg Ukrajnába, hogy segítségükkel fordulatot lehet elérni a háborúban.

2024. április 27. 18:16

Nyitókép: Artur Widak/AFP

 

A Daily Telegraph cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy gondban lehetnek az ukránok, ugyanis az oroszok rájöttek, hol a legsebezhetőbbek az amerikai Abrams tankok, így a 31-ből ötöt már kilőttek, pedig ezek a páncélosok úgy érkeztek meg Ukrajnába, hogy 

segítségükkel fordulatot lehet elérni a háborúban. 

A cikkben fölhívták a figyelmet arra, hogy Winston Churchill háborús taktikája a harckocsi tűzerő, a védelem és a mobilitás tulajdonságain alapult. Illetve ahogy Heinz Guderian német tábornok felismerte, amikor megálmodta a villámháborút, a tank egy gyors akcióban a leghasznosabb, amikor is a nagy sebességű manőverezés és a hatalmas tűzerő képessége csatát nyerő szerepet ad neki.

Ezt taglalja Hamish de Bretton-Gordon, a brit hadsereg volt ezredese. Adatai szerint az ukránok az első Abramsokat február 25-én vetették be, és egy nappal később az első már használhatatlanná is vált. Ezért most kivonták őket az arcvonalból. Persze nem a legkorszerűbb modellekről van szó, ráadásul több, 

igen fontos tartozékot ki is szereltek belőlük, nehogy azok orosz kézre jussanak.

Szerinte ennek a biztonsági résnek egyszerű megkerülési lehetőségei vannak. Kiemelte, hogy fémketrecek és robbanó páncélzatok szerelhetők fel a tartály tetejére, hogy csökkentsék ezt a fenyegetést. Remélhetőleg a nem túl távoli jövőben a tankokat fel lehet szerelni valami olyasmivel, mint a brit DragonFire lézerrendszer, amely ígéretes korai eredményeket mutatott a drónok leszedésében – fogalmazott. 

Ha ez megtörténik, a drónok hatékonysága radikálisan csökkenni fog a tankok ellen.

A szerző szerint a közeljövőben Ukrajnának sokkal inkább manőver típusú hadviselésen alapuló gondolkodásmódot kell kialakítania, ahol a gyors kombinált fegyveres akciók megzavarhatják a statikus orosz haderőt. Ehhez a légierőre, a tüzérségre és a gyalogságra is szükség lesz.

Pénzügyileg is megterhelő 

Kiemelte, hogy muszáj lesz cselekedni, ugyanis a drónok, amelyekkel kilőhetőek a tankok, csupán pár ezer dollárba kerülnek,

 egy harckocsi viszont 10 millió dollárban kerül. 

Szerinte azonban pesszimizmusra nincs ok, ugyanis a nemrégiben érkezett Atacms nagy hatótávolságú rakétákkal az ukrán egységek már csapást mértek több repülőtérre a Krímben és most a hátországban lévő objektumokat is célba tudják venni.


 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyuri05
2024. május 03. 01:50
Írják: ...... Atacms nagy hatótávolságú rakétákkal az ukrán egységek már csapást mértek több repülőtérre a Krímben és most a hátországban lévő objektumokat is célba tudják venni. ................ Ez hogy lehet? Hiszen megígérték, hogy nen fogják ezeket orosz területek ellen használni. Nem értem a dolgot.
kovijozsi
2024. április 28. 08:54
Majd a drónok is kapnak lézerfegyvert. :-)
Hohokam
2024. április 27. 22:52
Némá, az oroszok visszalőnek? Nem csak elöltöltős mordályaik vannak, mint az irakiaknak meg az afgánoknak? Néha elsül a csippel feltuningolt gyalogásó?
nemecsek-3
2024. április 27. 22:17 Szerkesztve
Hát itt egy óriási hiba van a hadvezetésben mindkét oldalon. Hogy nem az újságírókat küldik az első vonalba. Sokan vannak, nagyon értenek a harchoz, mindenki megelégedésére végre hasznot hajtanának a társadalom javára, és nem halna meg a sok hülye katona akik rohadtul nem akarnak harcolni. Különösen azukránok akiket nem érdekel az oroszok lakta keletukrajna meg 30év kevéske hazának érezni valamit, különösen másnak a volt hazáját
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!