Von der Leyen szerint Putyin már a finnekre is hajt

2024. április 19. 17:39

A migránsokat használja fel arra, hogy megpróbálja destabilizálni az országot – mondta az Európai Biztosság elnöke.

2024. április 19. 17:39

Nyitókép: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

Ursula von der Leyen uniós vezető pénteken azt mondta, hogy Oroszország most a szomszédos Finnországra összpontosítja hibrid támadásait, és a migránsokat használja fel arra, hogy megpróbálja destabilizálni az országot – írta meg a Kyiv Post. Az északi ország december közepén lezárta keleti határát, miután augusztus óta csaknem 1000 migráns érkezett vízum nélkül az Oroszországgal közös határátkelőin keresztül.

A két szomszédnak 1340 kilométeres közös határa van, és Helsinki szerint a menedékkérők számának növekedését Oroszország szervezte, amit Moszkva tagadott.

A Fehéroroszország által 2021 novemberében Lettország, Lengyelország és Litvánia ellen indított hibrid támadás óta mindannyian tudjuk, hogy Putyin és szövetségesei hogyan instrumentalizálták a migránsokat, hogy teszteljék a védelmünket és megpróbáljanak destabilizálni minket” 

– mondta von der Leyen pénteken újságíróknak. Hozzátette: „Putyin most Finnországra összpontosít”

Von der Leyen azután beszélt, hogy találkozott Petteri Orpo finn miniszterelnökkel a finn Lappeenranta városában, mintegy 30 kilométerre az orosz határtól, hogy megvitassák, „mit tehet Finnország és az EU annak érdekében, hogy megakadályozzák a Finnország keleti határára irányuló, eszközként használt migrációt” – áll a közleményben.

Finnország nyolc határállomásának lezárását többször meghosszabbították, és áprilisban a kormány azt mondta, hogy további értesítésig zárva marad, mivel a helyzet változatlan. Az EU vezetője szerint Oroszország hibrid támadása „kétségtelenül válasz az önök Ukrajnának nyújtott határozott támogatására és NATO-csatlakozására”.

 

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­ö­­g­­­ö­s­­­ ­­l­­á­n­­­y­­­o­­­k­­ ­­­v­á­r­­n­­a­k­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Tommaso
2024. április 20. 00:24
"Ha a finnek megtartották volna semlegességüket, akkor az oroszok se telepitettek volna a határra katonai bázist" A Putyinseggnyaló auditorium a storyt a közepén kezdi. Hiba. Ezt TÖRTÉNELEMHAMISITÁSnak hivják. Ha az oroszok megtartották volna, amit szerződésben igértek (Ukrajnának), akkor a finneknek eszükbe sem jut a NATO-tagság.
Tommaso
2024. április 20. 00:23
Nem csak Von der Leyen szerint hajt Putyin már a finnekre is. Északi nyelvrokonaink csak 106 éve szabadultak az Orosz Medvegy halálos öleléséből. 1940-ben a ruszkik minden ok nélkül megtámadták őket és nagy területeket raboltak el. Amiket a mai napig nem adtak vissza a finneknek. De a Gonosz Orosz Birodalma már csak ilyen. Több tucat országgal bántak el hasonlóképpen. Köztük MAGYARORSZÁGGAL IS, de ez a Fidesz-trollokat nem érdekli. Mert gondolkodás nélkül, vakon követik a hazaáruló Orbant.
akiaki
2024. április 19. 21:52
a németek nagyon süllyednek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!