Gyilkos szavak

2024. május 17. 06:45

Szlovákiában 2018 óta ez a harmadik súlyos merénylet.

2024. május 17. 06:45
Gál Mária
Népszava

Nyitókép: RTVS / AFP

„Nem tetszett a kormány politikája, nem értett egyet annak intézkedéseivel, fogta magát és lepuffantotta a miniszterelnököt. Nem hollywoodi filmkockákról van szó, nem Amerikában vagy valamely törzsi viszályok uralta afrikai országban történt, hanem itt a szomszédban, a Mária Valéria híd túloldalán.

Csendes, »jóravaló« öregúrként jellemezték szomszédai, ismerősei a Robert Ficót szerdán életveszélyesen megsebesítő 72 éves szlovák költőt. Nem állt pszichiátriai kezelés alatt, erőszakellenes ligát alapított és gyakran emelte fel a szavát mindenféle agresszió ellen. Nem találnak szavakat a történtekre.

A politikum viszont kezdi megtalálni saját hangját, még visszafogottan ugyan, de máris megkezdődött a bűnbakkeresés, a másik oldalra mutogatás. Önvizsgálatnak, a »mit szúrtunk el ennyire tragikusan?« keresésének egyelőre nyoma sincs, de bűnbak máris találtatott. A Fico politikáját »démonizáló« liberális sajtó a hibás, no, meg a mindenféle hasonszőrű progresszív pártok és politikusok, hangoztatják máris egyes koalíciós politikusok, akik rögvest be is lengették, hogy rövidesen lesz majd nemulass, rend és fegyelem.

Hogy mi lesz, az majd a döntéshozók józanságán múlik, az viszont kétségtelen, hogy a szerdai tragédiához vezető út kikövezése nem tegnap kezdődött és még nem is a szlovák jogállamiság elleni kormányzati intézkedések vagy a közmédia átalakítása elleni tiltakozásokkal. Szlovákiában 2018 óta ez a harmadik súlyos merénylet. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya maffia általi kivégzése, két meleg fiatal nyílt utcán való agyonlövése, illetve a miniszterelnök elleni támadás egy­aránt azt igazolja, hogy a szavak előbb-utóbb gyilkolni képesek. Ott, ahol a gyűlöletbeszéd uralja a közéletet, ahol a politikum cinikusan eszközként használja az összeesküvés-elméleteket, a haza ellenségeként festi le az ellenfelet, ahol a társadalmi félelemkeltést és agymosást célzottan és szervezetten rendelik a hatalmi célok szolgálatába, ott bármikor jöhet egy bomlott elme, amely még büszke is arra, hogy fizikailag likvidálta az »ellenséget«, mint teszi azt a jámbor lévai költő.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­r­­­t­é­­­k­e­l­­­d­­ ­­­a­­ ­s­z­e­x­­­i­ ­p­u­n­­c­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
2024. május 17. 17:09 Szerkesztve
kovsa 2024. május 17. 08:47 Még egy gondolat a második témához. Sajnos, aki nem KÉR segítséget, az nem is kaphat. Az állam nem tudja "felderíteni", ami a négy fal között történik. És ez jól is van így. Az államnak tilos a magánemberek magánélete után kémkedni. Ha ezt megtenné, az idézett képviselő lenne, és teljesen jogosan, a legjobban fölháborodva. Gondoljunk bele az alábbi szituációba. Otthon eszi a család a csirkepörköltet, egyszer csak egy rendőr sétál be a konyhába. "Kulccsal jöttem be." - mondaná a kérdő tekintetekre. "Erre az új erőszak megelőzésére hozott törvény engem felhatalmaz." - folytatná és leülne az egyik székre, maga elé véve a tálat. Szerintem ezt senki nem akarja, akarhatja.
Aerion
2024. május 17. 10:21
Nincs olyan, hogy "meleg" abban az értelemben, ahogyan azt a szerző használja. Egy moslékos varázsszó, amit az emberek agyának 'puha' átprogramozására alkalmazott a moslék, ami azonban immanens tartalmát illetően a szellemi leépítéssel egyenlő. Buzi van, seggkúró homoszexuális deviáns, az van, igen, de meleg, az nincs és soha nem is volt. Erre a gyilkosságra pontosan azért került sor, mert egyesek megpróbálták tudatosan átprogramozni az emberi társadalmak normál működését, amelyben a buzikat semmiféle támadás nem érte. Merthogy ez egy deviancia, és deviánsnak lenni szabad. Nade ha a deviancia n o r m a t í v viselkedésé válik az uralkodó narratíva szerint, miközben ezt egy á t m i n ő s í t é s ezt nem oldja meg, akkor jönnek a problémák, mint például az erőszak. És ha erre erőszak a válasz, és látjuk, hogy igen, értsd: az abnormalitás azt képzeli magáról, hogy Ő a normális, és nekiront a normalitásnak. Na, ebből lesz rengeteg ember halála.
google-2
2024. május 17. 10:20
Jámbor lévai költő versus erőszakos Fico. No és ki húzza a rövidebbet? Hát megmondom: nem a ,jámbor költő’. Tettes mentegetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!