Megtalálták Szent János nyugvóhelyét?

2010. augusztus 05. 15:33

Bolgár régészek azt állítják: Keresztelő Szent János csontjai találhatóak az általuk egy Fekete-tenger melletti kolostorban felfedezett láda mélyén. A Vatikán egyelőre nem hitelesíti a felfedezést, mondván a szent maradványai szétszóródtak a történelem során.

2010. augusztus 05. 15:33

Bulgáriában, egy, a Fekete-tenger partján álló, 5. században épített monostorban őrizhették Keresztelő Szent János maradványait - vélik az ország régészei, akik az ókori bazilika alatti ásatások során egy emberi maradványokkal teli ládikót találtak. A felfedés szenzációvá válhat, ha valóban beigazolódik, hogy a szent ereklyéjére találtak rá a kutatók.  A monostor a Szozopol közelében található Sveti Ivan (Szent János) szigeten áll, és a régészek szerint a relikviárium alabástromába vésett dátum, június 24-e azt jelenti, hogy ténylegesen a Keresztelő maradványait fedezhették fel, ugyanis az az ő születésnapja volt.

Vatikán mindenesetre még nem ismeri el a maradványok valódiságát: a Pontificia Commissione di Archeologia Sacra vezetője, Fabrizio Bisconti úgy nyilatkozott, hogy bármilyen ilyesfajta bejelentés előtt megvárják a tudományos, antropológiai tesztek eredményeit. Hozzátette, hogy egyháza szerint a keresztelő maradványai szétszóródtak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2010. augusztus 05. 18:42
Meglehetősen valószínűtlen, hogy csakugyan Keresztelő Szent János földi maradványairól lenne szó Az Evangéliumok beszámolnak ugyan a haláláról, de temetéséről nem. Kolostorok pedig a negyedik századtól, a Konstantinus féle fordulat után épülhettek. Az ereklyekereskedelem ekkorra fellendűlt, így azok igen nagy valószínűség szerint hamisak.Persze, a vizsgálatok majd fényt derítenek arra, csakugyan az első századból valók, s csakugyan héber férfi csontjairól van szó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!