Élet a VOLT-on túl: öt jó dolog Sopronban

2011. június 28. 09:47

Kedden van a VOLT fesztivál nulladik napja, amikor még csak bemelegítéssel várják a látogatókat: a programáradat igazán szerdán kezdődik. Ha azonban már Szájer József, Hiller István, Várszegi Asztrik és SP szülővárosában vagyunk, de nem szeretjük a Magna Cum Laudét, ezer más dolgot is csinálhatunk. Íme a Mandiner öt tippje arra az esetre, ha unnánk a tömeget vagy egyszerűen nem tetszik a zene.

2011. június 28. 09:47
Bukovics Martin

Bár a VOLT rendezői igazán sokoldalú kínálattal várják a látogatókat a fesztivál területén napközben is – van borudvar és rengeteg civil sátor diákújságíróktól az Igazságügyi Minisztériumig –, könnyen előfordulhat, hogy valaki inkább a soproni belvárosban vagy a környékbeli hegységben nézelődne a koncertek kezdéséig. Nekik itt egy ötös lista, mit érdemes megnézni és kipróbálni, ha Sopronban van az ember.

5. Megkóstolni a soproni kékfrankost

2011 nyara egyben a kékfrankos nyara – legalábbis itt van egy ilyen elnevezésű rendezvénysorozat. Nemcsak a VOLT területén lehet bort kóstolni a Heti Válaszról elnevezett udvarban, hanem szerte a város éttermeiben és jobb kocsmáiban is lehet kapni a Fertő-tóra néző lankákon termesztett szőlőkből készült borból. Vagy egyenesen a pincészetekben: a Mandiner az Ákos Borászatot, a mostanában számos díjat elnyerő Lővér Pincét és az örök klasszis Weningert ajánlja, ha valaki helyi savhangsúlyos és tanninban gazdag bort szeretne. Ha nem csak a város szűkebb környezetében néznénk bor után, a Fertő-tó osztrák részén jobbnál jobb borászatokat (mondjuk a domboldalba épített üvegkockával nyomuló Hillinger) és kerékpárutakat lehet találni.

4. A soproni nyári bobpálya

Nem nehéz megtalálnia a 750 méteres bobpályát annak, aki autóval érkezik: közvetlenül a 84-es út mellett található ez a hatalmas erdei komplexum. Munkanapokon 10 és 18 óra között van nyitva, munkaszüneti napokon egy órával tovább lehet bobozni. A pálya számokban: 340 méteres felvonó, 900 méteres lesikló, 26 méter szintkülönbség és tizenhárom kanyar. Ha csak egyszer szeretnénk csúszni, az 400 forintba kerül, ha hatszor, 2100 forintot kell fizetni. A bobozás után kötelező program a városnézés: az egykori Soproni Ászok logóján található tűztorony a minimum, de a Várkörúton belüli terület jóval gazdagabb látnivalóban, mintsem hogy el lehessen intézni az egészet a város szimbólumával. A belváros a vasútállomástól ötperces sétával elérhető.

3. A Fertő-tó környéke és a balfi fürdő

Azért az milyen menő már, hogy részben Magyarország területén található Európa legnyugatabbra található sztyepptava és szikterülete, ami a Balaton után a kontinens második leggyorsabban felmelegedő tava és ráadásul a világörökség része is? Bizony, a Fertő-tó, amely egyszerre két nemzeti parkot is ellát látnivalóval és rengeteg teendővel, Soprontól egy ugrásnyira van. Sétálhatunk a nádasok mellett, tanulmányozhatjuk a nagy kócsagot, a vörös- és a kanalasgémet, végigjárhatjuk a tanösvényeket, majd lazulásként a balfi gyógyfürdő kénes-szénsavas vízében pihentünk. Az itteni víz nemcsak a beutalóval érkező betegeknek, hanem a lúdtalpnak is jót tesz!

2. A Sopron-környéki dombok kilátói 

Nehezen lehet annál sopronibb érzést elképzelni, mint hogy a terméskőből épült Károly-kilátó tetején állunk, és az Alpok kétezer méteres csúcsait (különösen a még ilyenkor is havas Schneeberget), a Fertő-tavat és egész Sopront is kitűnően látjuk. A kilátóhoz két és fél kilométeres ösvény vezet, mely a szanatóriumtól indul, és onnan már csak felfelé kell menni. Persze nemcsak ez az egyetlen kilátó Sopron környékén, ahány ösvény, annyi panoráma! Hol sífelvonóba és sípályába botlunk, hol gombaillatot vélünk felfedezni az erdőben, hol egy kis patakot keresztez az út. Ezen a linken rengeteg túraútvonal között lehet választani.

1. A Bolondvár

Elképesztően izgalmas az itthoni vizionális építészet talán legjelentősebb alkotása, a Taródi-vár, amit sokat sejtetően csak Bolondvárként emlegetnek a helyiek. A Csalogány köz 28. szám alatt található vár nemrég elhunyt tulajdonosa egész életét arra tette fel, hogy a Lövérekben felépítsen egy várfürdővel, kúttal, alagúttal, félbehagyott bástyákkal, megfigyelő- és kaputoronnyal felszerelt erődítményt – a rossz nyelvek szerint ebbe is rokkant bele. Idősebb Taródi István az ötvenes évektől kezdve 150-200 vagonnyi követ épített be döntően egyedül a 4300 négyzetméteres várba, melynek legmagasabb tornya 20 méter magas. A vár belsejében régiségvásárokról begyűjtött 19. századi polgári bútorok és a vár tulajdonosát középkori várúrként ábrázoló festményt találhatunk. Taródi mester humoráról sokat elárul, hogy nem éppen hízelgő beállításokban első két feleségéről is készíttetett pár festményt!


A Mandiner a VOLT fesztiválról naponta jelentkezik majd fotókkal és beszámolókkal!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!