Nem vette el az eszemet a siker

2012. február 23. 11:26

Volt olyan vendég, aki azt mondta: legyen szíves, töltsön még abból az egri bikavérből. Még a maradék hajam is hullani kezdett.

2012. február 23. 11:26
Eszterbauer János

– Mitől függ, hogy milyen bort készít [Szekszárdon]?

– Van egy bevált termékskála, amit ismételni kell.

– Miért az, ami?

– Például ott a kadarka, ami ősi fajta. A kékfrankos is szépen díszlik ezen a tájon és csodálatos borokat ad. A világfajták is keresettek, s szükségesek a bikavérhez. Mert a szekszárdi bikavér az igazi... Volt olyan vendég, aki azt mondta: legyen szíves, töltsön még abból az egri bikavérből. Még a maradék hajam is hullani kezdett. Hiába mondtam én, hogy Garay János és I. Béla... A borversenyek üzenetét is érdemes figyelembe venni. Tehát a fajták összeállításánál erre is illik koncentrálni, mert merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc nélkül nincs pince...

– Az ön borai mégsem ezeket a neveket viselik. Miért? Hogyan születik a bor a pincében? Például a No...Fiam?

– Minden borházba kell legalább egy fehérbor, aztán a rosé, majd jöhetnek a vörösek. Az egyik palackon nagyapám fotója van, s ahányszor rá nézek, eszembe jut legendás mondása: No, fiam, ezt nem köll kiburítani. Megérdemli ezt a Chardonnay. A Nagyapám nevet viselő palackokban természetesen Kadarka kínálja magát. A Pinceátlag címkéjén dédnagyapán borait kóstoló társaság vígad az 1930-as években, amikor érték volt a mérték. A Tivald borászatunk kiemelkedő terméke, amely gyarlóságom fizetsége.

Nagyapám napszámosa volt a mindig borostás, napcserzette, meggyötört férfi, akit gyermekkoromban - ma már tudom, helytelenül - lenéztem. Elégtételül legszebb borunk, a cabernet sauvignon a nevét viseli. És sorolhatnám tovább... Mert a mi boraink közös munka gyümölcsei... Minden csepp borban benne vannak az őseink is. Ez nem pusztán marketing... Minden borkóstoló erről szól. Többet beszélek az őseimről, és a hozzájuk kapcsolódó történetekről, mint a borokról.”

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fersala
2012. február 25. 21:47
"Nagyapám napszámosa volt......." Szép.Megérdemli,hogy figyelmessen olvassuk.
heep
2012. február 25. 19:18
"Nagyapám napszámosa volt a mindig borostás, napcserzette, meggyötört férfi, akit gyermekkoromban - ma már tudom, helytelenül - lenéztem." Én erről mélyen hallgatnék, bár elképzelni sem tudom, hogy ilyet érezzek a nagyszüleim iránt. Nekem a nagyszüleim voltak azok akiknél mindig volt valami régi, titokzatos felfedezni való, ahol jószerivel mindent megengedtek nekünk (a testvéreimmel). Nem állítom, hogy mindig istenként tekintettem rájuk, de lenézni eszembe sem jutott őket.
Theorba
2012. február 23. 20:49
Az absztinencia nevű betegséggel születtem (pedig mit meg nem tennék, hogy a valóban egészségmegőrző borokat megszeressem, de képtelen vagyok alkoholt inni.) Egyszóval úgy tűnik, a borászok kezdték szponzorálni a mandinert. Vagy csak a Sárazsadányi társaság? (Tokaji Borház?)
drieno
2012. február 23. 17:09
jó ilyeneket is olvasni néha, köszönjük
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!