Aki mindig a legjobb felé tart

2012. február 21. 09:00

Mindig annyit fejlesztünk, amennyit a lehetőségeink megengednek. Másfél hektárról indultunk, ma tartunk negyvenhatnál.

2012. február 21. 09:00
Szepsy István

- Jött a rendszerváltás, amikor minden megváltozott. Szepsy István például felhagyott a tömegtermeléssel, és arról lett híres, hogy radikális hozamcsökkenést hirdetett meg a birtokán.

- A kijózanodás évei voltak azok. Egészen mást vártunk ugyanis a rendszerváltástól. Azt reméltük, lesz tőke, lesz támogatott magántermelés. Ám 1990-ben megint szétrombolódott egy termelési struktúra, és nem lett helyette semmi.

- Vagyis tőke az volt, de csakis szőlőtőke formájában?

- Úgy kezdtük kiépíteni a kapitalista gazdaságot, hogy nem volt hozzá se pénz, se piac. Azt sem tudtuk, hogyan szerezhetnénk meg a pénzt vagy a piacot.

- Az előállítási tudás legalább megvolt.

- Még az se.

- Az se? Mondja ezt Szepsy István?

- Sokkolt bennünket a változás. Hozzászoktunk az irgalmatlan mennyiségű bor előállításához. (...)

- És a szőlő vagy Szepsy István jött ki hamarabb a rendszerváltás sokkhatása alól?

- A szőlőknek több időre volt szükségük. Máig érzem a fájdalmat, ahogyan rá kellett bírni a tőkéket a hozamcsökkenésre. Néhány szőlő el is pusztult, a megmaradtak viszont hihetetlenül életerősek.

- Jelenleg negyvenhat hektáron foglalkozik szőlővel. Át tudja látni mindet?

- Mindig annyit kell átlátni, amennyi van. Nyilván van egy határ, de ezt a negyvenhatot sem egyedül művelem. Vannak munkatársaim, és foglalkozik velük a családom is. A szőlőművelés közös munka, közös felelősség és gondoskodás.

És mi a helyzet a tizenhét hektár parlaggal?

- Pihen a föld. Várakozik. Nagyon sok pénz kellene ahhoz, hogy művelés alá vegyük. Apránként lépdelünk. A mi cégünk soha nem kapott állami támogatást. Igaz, bankhitelünk sincs. Mindig annyit fejlesztünk, amennyit a lehetőségeink megengednek. Másfél hektárról indultunk, ma tartunk negyvenhatnál. Jelenleg hat területen folynak az előkészületi munkák, a Királyban, a Szent Tamáson, az Urbánban, az Úrágyán, a Sarkadon, az Újhegyen és a Dorgóban. De nem sietünk. Kivárunk. Ráadásul oda kell figyelni a szabályzó környezet folyamatos változásaira is. Az unió ugyanis még mindig támogatja a tőkekivágásokat, a magyar kormány viszont nem támogatja a kihalt szőlők újratelepítését. S hogy mondjak is egy példát a jelenlegi átgondolatlan gazdasági szabályzókra: a közelmúltban büntettek meg 20 százalék illetékkel egy birtokösszevonás célú cseréért - miközben a birtokösszevonás célú vásárlást az állam 20 százalékos értékben támogatja. Így mi 40 százaléktól estünk el.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!