A borászok kezébe kerülhet saját uniós képviseletük

2012. április 03. 11:11

Új szakmaközi szervezet alakul a hegyközségek és borászszövetségek részvételével azzal a céllal, hogy 2014-től a minisztériumi hivatalnokok helyett ők képviseljék Magyarországot a szőlészetet és borászatot érintő uniós jogszabályok szakmai egyeztetésén.

2012. április 03. 11:11

Alakulóban van egy szakmaközi szervezet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelő Szövetség, a Pannon Bormíves Céh és a Vindependent részvételével, amely majd a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára bejegyzésre kerül Brüsszelben - tette közzé a hírt kedden a Művelt Alkoholista.

Ha minden jól megy, 2014-től nem az államtitkárok és minisztériumi hivatalnokok, hanem közvetlenül az új szervezet fogja képviselni Magyarországot azokon az uniós szakmai egyeztetéseken, ahol a szőlészetet és borászatot érintő uniós jogszabályokat tárgyalják meg. Ez a szervezet majd piacfejlesztési járulékot is szedhet, amely a közelmúltban eltörölt forgalombahozatali járulék (ismertebb nevén nyolc forint) bormarketingre fordítható részét pótolná, így ez a már sok vihart kavart téma és a hozzá szükséges pénz is a szakma kezébe kerülne - írja a blog.

A Művelt Alkoholista beszámol arról is, hogy egyelőre nem sikerült semmilyen sikert elérni a borászokat érintő adminisztrációs terhek csökkenésében. Előrelépést jelentene ugyanakkor, ha hazánkban is bevezetnék az EU több országában már létező kistermelői státuszt, amivel lehetővé tennék az évi ezer hektoliternél kevesebbet termelő vállalkozások egyszerűsített adminisztrációját.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!