Az aszúnál nincs más út

2012. április 16. 12:56

2003-ban és 2007-ben is készítettünk hatputtonyos aszút. Más puttonyszámmal nem is érdemes foglalkozni - mondta a Vinoportnak adott interjújában Demeter Endre mádi borász, aki az aszúk és szamorodnik közti felfogásbeli különbségről mesélt a lapnak.

2012. április 16. 12:56
Demeter Endre

„- Egy tokaji borász számára tehát az aszúkészítés nem portfólió-bővítésről, inkább egyféle küldetésről szól?

- Egy bizonyos szinten igen, hiszen mi sem készítünk belőle jelentős mennyiséget. A borvidék iránti tiszteletből viszont nem engedhetjük meg, hogy azokból az évjáratokból, amelyek erre alkalmasak, ne készítsünk aszút.

- Azt mondod, csak az aszúkészítés szempontjából jó években foglalkoztok ezzel a borral.

- Csak a legjobbakban. 2003-ban és 2007-ben is készítettünk hat puttonyos aszút. Más puttonyszámmal szerintem nem is érdemes foglalkozni. Már a korábbi aszúinknál is a törvény által előírt cukortartalom fölött jártunk, csak nem írtuk rá a palackokra.

- Miért nem látod értelmét az alacsonyabb puttonyszámú aszúnak?

- Úgy gondolom, az azoknál meghatározott követelményeknek egy jó édes szamorodnival is meg lehet felelni. Ha a szamorodnit visszahelyezzük a régi szerepébe, akkor az kiválthatja az alacsony puttonyszámú aszúkat. Ha ez megtörténne, gazdagabbak lennénk egy régi történelmi kategóriával, és ezzel egy időben tisztulna a kép.

- Az aszúnál tehát csak a maximum értelmezhető?

- Ha rettenetes mennyiségű kézimunka befektetésével formába akarjuk önteni a természet lényegét, akkor nem tehetjük meg, hogy ezt felhígítjuk. Az aszúnál szerintem nincs más út, a lényeget kell esszenciális formában megmutatni.”

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!