Így kapálja a belecskai szőlőt Áder János

2012. június 27. 16:16

A Tolna megyei Belecskára látogatott szerdán Áder János, hogy megtekintse az ottani zöldség- és gyümölcstermesztésen alapuló közmunkaprogramot. Ennek apropóján az államfő szőlőt kapált és barackot is szedett.

2012. június 27. 16:16

A zöldség- és gyümölcstermesztésre tette fel közmunka-programját a Tolna megyei Belecska. A program indulásakor fél hektárnyi önkormányzati területen gazdálkodtak, ma pedig 25 hektáron, illetve hat nagy alapterületű üvegházban többek között szilvát, körtét, szamócát, babot, paprikát termesztenek. A termést helyi, környékbeli magán- és közületi fogyasztóknak értékesítik. A program keretében jelenleg 21 helybeli dolgozik.

A polgármester közlése szerint a munkanélküliségi ráta 6 százalék alatt van. A községben a ’90-es évek közepén ez mérték meghaladta a 32 százalékot — tette hozzá. Az önkormányzat a dolgozókat szinte egész éven át egy nonprofit kft. keretei között foglalkoztatja, amelyhez a munkaügyi központtól kap támogatást. Az eszközöket pályázati forrásokból szerezték be — vázolta a község polgármestere. A problémákról szólva utalt a zöldség- és gyümölcstermesztés szezonalitására, amelyre megoldást kínálna, ha képesek lennének feldolgozni a termést, mert ősztől tavaszig nem tudnak elfoglaltságot nyújtani a dolgozóknak.

Áder János a program eredményeit emelte ki, mondván, mindenki számára példa lehet, hogy egy ilyen kis település is lehet sikeres. Ezzel mindenki nyert, nyertek a helybeliek, hiszen munkához jutottak, nyertek a fogyasztók, mert olcsón, jó minőségű hazai terméket tudnak vásárolni, és nyert vele az ország is, hiszen van egy olyan példa, ami utat mutathat azoknak, akik keresik, de még nem találták meg a boldogulás útját.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!