Kellemes frissítők meleg nyári estéken? Csak óvatosan!

2012. július 27. 07:35

A forró nyári napok kedvenc italai a könnyed gyöngyöző-, habzó-, rozé- és fehérborok, melyek felfrissítenek a nagy melegben. Ha ezekkel az italokkal hűsítjük magunkat, mindenképp figyeljünk a fokozott folyadékbevitelre.

2012. július 27. 07:35
Admin

A sűrű vörösborokért rajongók nehezen vészelik át a meleg időjárást. Nem azért, mert egyébként nem szeretik a forró nyarat, hanem inkább azért, mert nem kortyolgathatják kedvenc vörösüket anélkül, hogy ki ne verné őket a víz. Nem is kell ragaszkodni ilyenkor a kedvenchez, ugyanis annyi a sok jó fehér és rozé, hogy lehet választani egy nyári bort is, ami kifejezetten hűsítő-nyugtató hatású egy forró nap végén.

Miért is van, hogy nyáron

könnyen leizzadunk a vörösbortól? A sűrű vörösborok nagy beltartalmúak, és olykor az alkoholtartalmuk is magas. Ezzel szemben egy fehér vagy rozé könnyen iható, alkoholtartalma alacsony, frissítőként hat a meleg nyári estéken. De hiába is esne jól sokaknak nyakló nélkül kortyolgatni a nyári borokat (hiszen könnyű üdítők), ezt semmiképp nem szabad megtenni. Dietetikusok mondják, hogy bármilyen jóleső is, óvatosnak kell lenni az alkoholfogyasztással, még ha frissítőnek, üdítőnek is érzünk, mondjuk egy hűvös, szamócás ízvilágú rozét vagy gyöngyözőbort.

A meleg miatt nagy a folyadékigényünk, az ásványianyag- és vitaminveszteségünk. Az alkohol azonban további folyadékot von el a szervezettől. Vagyis ha valaki rákap a nyáresti borozgatásra, akkor még több folyadékot kell bevinnie, lehetőleg inkább víz vagy gyümölcslé formájában a nap során. Ha pedig sportol, akkor megduplázódik a folyadékigénye – ezt nyáron különösen fontos észben tartani.

A legkönnyebben úgy lehet megoldani,

hogy az ember mindig tart magánál egy üveg vizet, és folyamatosan kortyolgat belőle. Nem szabad eljutni a szomjúság érzéséig, mert akkor már a szervezet veszíti a folyadékot és az ásványi anyagokat. De ha elég vizet iszunk, akkor is figyelni kell arra, hogy mennyi bor fogy el. A férfiak maximális napi adagja 4 deciliter, a hölgyeké 2-2,5 deciliter. Tessék észbentartani!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!