Cabernet franc – otthonára lelt hazánkban

2012. július 30. 10:57

Számos nemzetközi szakértő vallja, hogy a magyar vörösboros vidékeken otthonra lelt a híres bordeaux-i fajta, a cabernet franc. A fajta nyomába eredtünk, számos tételt tesztelve, melyek közül a legszebbek jegyzeteit most megosztjuk az olvasóval.

2012. július 30. 10:57
Admin

Miért is különösen fontos számunkra ez a fajta? Ez a bordói fajta mutatja a legszebb változatát nálunk – talán kis hazánkban préseltek önálló prémiumnak szánt fajtabort ebből a fajtából. A magyar borokkal foglalkozó nemzetközi szakértők is észrevették a francban rejlő óriási lehetőségeket, ami második otthonára lelt nálunk, ahogy Michael Broadbent mondta. Számos lehetőségünk volt tesztelni a fajtát az elmúlt napokban, például a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátói karán, valamint a Vino Castillo borszaküzletben, ahol a Szeredi Zsolt által válogatott tételeket Szöllősi Hajni, a Nemzetközi Borakadémián végzett bortanácsadó mutatta be. Most a legszebb tételek kóstolási jegyzeteit nézzük meg, a paletta igen széles volt, 1999-től 2010-ig.

Babiczki mátrai cabernet franc 2010

Megjelenésében könnyed, illatában tartalmas, gyümölcsös és rendkívül friss. Ízében is tartalmas, és vibráló. Egy nehéz évjárat elegáns és izgalmas bora.

Bolyki Egri cabernet franc 2008

Sűrű megjelenés, lilás árnyalatokkal. Áradó illatok, érett kékbogyós gyümölcsökkel, kis animalitással. Egyöntetű volt a vélemény, hogy némileg túlérett volt az alapanyag, de mégis lendületes, komoly sűrűség mellett.

Vida szekszárdi cabernet franc 2009

Színében közepesnél mélyebb rubin, illatában visszafogott, gyümölcsös, melyet ízében is hoz. Egy karcsúbb szerkezetű, jól iható szekszárdi, mely elegáns és visszafogott. „Nem magamutogató” – zárta le a tétel elemzését Hajni.

Kislaki Bormanufaktúra válogatás cabernet franc 2009

Gyönyörű mélyrubin, lilás árnyalatokat villogtató megjelenés. Illatában hűvös, elegáns, mégis áradó, sok-sok szépen érett gyümölccsel. Ízében is hozza ugyanezt, rétegezett, nagyon koncentrált és arányos, szerkezete tökéletes, a fajta és a termőtáj minden szépségével.

Weninger soproni cabernet franc 2007

Átláthatatlan, feketébe hajló szín, dőlnek a pohárból a karakteres illatok, sós, ásványos baconos illatvilág mellett érett szeder. Brutális erő sugárzik az illatából. Ugyanezt kapjuk ízében is, masszív ízkomponensek, magas szintű egyensúly mellett. Sopron esszenciája ez a bor.

Merfelsz szekszárdi cabernet franc selection 2009

Mélyrubin színvilág, messze az átláthatatlanságtól. Illatát rendkívüli frissesség jellemzi, a Merfelszéktől megszokott édes, gyümölcsös ízkavalkáddal, melyet egy kis sós érintés tesz még izgalmasabbá. A fahordó nem tolakodik, ízében is az érett gyümölcsök alá játszik. Szájban extraktédességet, gazdagságot, rendkívüli összhangot találunk.

Németh János szekszárdi szekszárdi cabernet franc 2009

Sűrű, sötét megjelenés, fekete maggal. Illata határozott, ribizlis jelleg dominál, melyet, érett aszalt sárgabarackos illatkomponensek egészítenek ki. Szájban kifejezetten szép összetételű, komlex és rétegezett, egyensúlyos és lendületes. Kifogástalan, érett tanninkép jellemzi, hosszú, étcsokoládés lecsengéssel. Pályája legelején van.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!