Az Alföldre megy az idei egri szőlőtermés nagy része

2012. szeptember 10. 14:58

Kevés, de kiváló minőségű szőlő termett az idén az egri borvidéken; a száraz-meleg időjárás miatt a szokásos szeptember közepéhez képest itt is mintegy két héttel korábban kezdődött a szüret. A szőlőt leginkább alföldiek veszik.

2012. szeptember 10. 14:58

Kevés, de kiváló minőségű szőlő termett az idén az Egri borvidéken; a száraz-meleg időjárás miatt a szokásos szeptember közepéhez képest mintegy két héttel korábban kezdődött a szüret – tájékoztatta pénteken az MTI-t az Egri Hegyközségi Tanács hegybírája. Miközben a beérett szőlő mennyisége még a tavalyinál is mintegy 20 százalékkal kevesebb, addig a termés átlagos mustcukorfoka 19,5-es, ami mintegy 1,5 százalékkal haladja meg egy átlagos évjáratét – közölte Tarsoly József. Elmondta: a nagy meleg miatt nagyon korán szüretelnek és a várakozások szerint szeptember végéig be is takarítják a szőlőt az 5 ezer hektárnyi ültetvényt gondozó borvidéken.

A termésátlag a tavalyi hektáronkénti 70 mázsával szemben 50-60 mázsa, viszont még a magasabb savtartalmú szőlőfajták mustcukorfoka is eléri a 17-18-as értéket, a muskotályos fajtáknál pedig a 20-at is meghaladja. Ennek alapján igen jó évjárat lesz a 2012-es – fűzte hozzá. Ugyanakkor a felvásárlói árak nem nőttek a termés csökkenésének arányában. A muskotályos fajtákat kilónként 120 forintért, az egyéb fehér szőlőket 100-110 forintért, a kékszőlőket pedig 100 forint körül viszik a felvásárlók, ami, mintegy 10 százalékkal magasabb ár, mint az elmúlt évben.

Szomorú jelenség, hogy a termés nagy részét nem Egerben dolgozzák fel, hanem alföldi felvásárlók veszik meg, vagyis nem egri, hanem alföldi bor készül az egri szőlőből – mondta Tarsoly József.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2012. szeptember 11. 14:11
kiváló minőségű egri szőlőből alföldi bor + olasz import + tengerentúli csigerdömping. ??? megjegyzem a mennyiség és minőség nem feltétlenül fordítottan arányos, még ha a piaci érdek ilyen tartalmú kommunikációt kíván is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!