Pörögnek az újborok

2012. október 19. 10:40

Megkóstolná már az ideit? Összegyűjtöttük, amit csak találtunk. Egyre több 2012-es bort látni a borkereskedések polcain, holott vannak még helyek az országban, ahol még be sem fejeződött a szüret. Már Wachauban is kijött az első újbor.

2012. október 19. 10:40

Október elején még csak két 2012-es újbort lehetett találni a polcokon, két hétre rá pedig már azt sem tudjuk, hova nézzünk. Vannak még helyek az országban, ahol még be sem fejeződött a szüret — a korábbi érésű fajtákkal dolgozó, vagy éppen korábban szüretelő borászatok azonban már piacra küldték szüret utáni cashflow-javítóikat.

A villányi Vylyan pincészet idén is kijött a portugieser-zweigelt összetételű Bogyólével, amihez idén az emberi összetartozás és a társadalmi elmagányosodás problémáit körüljáró címkét kanyarított. A bort a Veritasnál 1750 forintért láttuk. A Vylyan 2012-es kakasos rozéval is megjelent már a piacon, a bor pinot noir-kadarka-merlot összetételű, és 1585 forintért adja ugyanez a kereskedés.

A töki Nyakas pincészet is elkészítette újborát, a 2012-es irsai olivért, ezt szintén a Veritasnál láttuk 1435 forintért, de kereskedelmi forgalomba ha minden igaz, csak jövő héten kerül. Aki nem bírná addig, a pincészet Facebook-oldalán megnézheti, hogyan lesz szántóföldből szőlő, szőlőből pedig bor.

A mátrai borvidékről a Bárdos és Fia borászat rögtön két borral nevezett az újborversenyre. 2012-es, Manósi-dűlőn termett irsai olivérükért most csak 1100 forintot kér a Veritas, 2012-es kékfrankos-pinot noir rozéjukért pedig 1184 forintot. Egerből a Juhász pincészet szintén rozét hozott ki, 975 forintért adják. A boltokban van A Bor, Ami Megelőzte a Varga Csabagyöngyét: a 2012-es soproni Taschner-irsaiért 1400 forintot kérnek.

Kapható már a valamiért észak és dél szövetségének tituált 2012-es Bodri rozé is. Az észak adja bele a gyümölcsösséget és frissességet, a dél a testet és édességet, legalábbis a Veritas ezt írta a borhoz. 1375 forintot kérnek érte. Szekszárdról kapni mást is az ideiből: a Mészáros pincészet egy irsai olivér-chardonnay cuvée-vel és egy pinot noir rozéval hódítaná meg az újborkedvelőket. 1500 forint mindkettő palackja.

Aki pedig nem talál magának bort a hazai mezőnyből, sokat nem kell utaznia ahhoz, hogy újbort igyon: a Domäne Wachau 6,20 euróért dobta piacra pénteken 2012-es Steinfeder újborát. A szeptember 12-én szüretelt rizlingszilváni, korai piros veltelini, zöldveltelini összetételű újbor kategóriájának megfelelően nagyon gyümölcsös, maradékcukra két gramm, alkoholtartalma pedig 11,5-ös.

Ha tud piacon lévő, vagy oda készülő újborról, ne habozzon, írjon!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!