Itt van Tiffán új javaslata

2012. november 25. 16:18

Tiffán Zsolt új javaslatot nyújtott be a hegyközségi törvény módosítására. A fideszes képviselő-borász szerint az eredetvédelmi szabályok piaci érvényesülését az szolgálja jobban, ha az egyes borvidékek mögött egységes termelői közösség áll.

2012. november 25. 16:18

A parlament honlapjára pénteken felkerült javaslat indoklása szerint a hegyközségi szervezetek megalakulása óta - ennek kezdete 1995 - a szervezetek tevékenységében és a borpiacon, a jogi és a piaci környezetben történt változások teszik szükségessé a hegyközségi rendszer átalakítását, új hegyközségi törvény megalkotását. A törvényjavaslat előterjesztője szerint a bornevek - az eredetvédelmi szabályok - piaci érvényesülését az szolgálja jobban, ha az egyes borvidékek mögött egységes termelői közösség áll. Ennek érdekében a szabályozási környezetnek az életképes és működését hosszú távon is fenntartani tudó hegyközségi rendszer elősegítését kell ösztönöznie.

Ezért a hegyközségek esetében a törvényjavaslat szigorítaná a minimális területi feltételeket, egyben megteremtené annak lehetőségét, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a jövőben kezdeményezhesse szakmaközi szervezetként való elismertetését. Az új hegyközségi törvényjavaslat módosítja a hegybíró státuszát. Jelenleg a hegybíró választott tisztségviselő, a javaslat viszont a kinevezésüket a nemzeti tanács titkárának feladatává teszi. Az indoklás szerint azért, mert a hatósági ügyekben eljáró hegybírót függetleníteni kell a hegyközség tagságától. Régóta vitára ad okot a hegyközségi tagsági viszony és a tagságból adódó jogok és kötelezettségek rendszere.

A javaslattevő szerint a hegyközségek megfelelő működéséhez az szükséges, hogy a hegyközségek életének alakításába azok a termelők szóljanak bele, akik helyben végzik tevékenységüket. Ezért a javaslat szerint meg kell szüntetni a szőlőterülettel nem rendelkező felvásárlók hegyközségi tagsági viszonyát. A törvényjavaslat lényeges eleme az is, hogy a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004-es törvény módosítása a hegybírók feladatává tette a szőlőültetvények kivágási és telepítési engedélyeinek kiadását, valamint az ehhez kapcsolódó újratelepítési jogok nyilvántartásának vezetését. Az ezzel kapcsolatos változásokat az új hegyközségi törvényben is szükséges rendezni - olvasható a törvényjavaslatban.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RAMBO
2012. november 26. 08:03
Hát, aki ettől vár valamiféle revelációt, az csalódni fog. A hegybíró olyasmi lesz, mint a jegyző, a hegyközség elnöke meg olyasmi, mint a polgármester. Változik a szavazati jogy a közgyűlésen: akinek több szőlője van, annak több szavazata is lesz (10 szavazatig bezárólag hektáronként 1 szavazat), míg az egy hektár alatti termelőket kizárják a szavazásból. Hogy ez miként fogja segíteni az "egy-egy hegyközségben zajló, szakmai és piaci fejlődés iránt elkötelezett szőlészeti és borászati tevékenységhez fűződő érdekek érvényesülését" - na arra kíváncsi leszek. De annak örülök, hogy a harmad hektáron borászkodók nem hinthetnek több konkolyt a hatvan hektáron gazdálkodó, minőségi elkötelezettségükről közismert borkombinátok búzájába. Ha van értelmes része az új szabályozásnak, az az lehet, hogy TALÁN nem az MVH engedélyezi a telepítést, hanem a hegybíró.
Hapci
2012. november 25. 23:30
Ez a "HNT jelöli ki a hegybírót" rész is erősen bűzlik, ha T. Zsolt előéletét figyelembe vesszük...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!