Bocuse d'Or: Széll Tamásék tizedikek lettek

2013. január 30. 18:44

A francia csapat lett az idei Bocuse d'Or győztese, őket a dánok és a japánok követik. A Széll Tamás és segédje, Garai Ádám vezette magyar csapat a tizedik helyezést érte el a világ legrangosabb séfpárbajának számító lyoni versenyen.

2013. január 30. 18:44

Az idei Bocuse d'Or győztese a Thibaut Roggeri vezette francia csapat lett, a dobogón őket a Jeppe Foldager vezette dánok és a Noriyuki Hamada vezette japánok követik. Anglia a negyedik, Norvégia az ötödik, Svédország a hatodik, az USA a hetedik, Izland a nyolcadik, Kanada a kilencedik helyet szerezte meg. 

A tizedik helyezést a huszunnégyből a versenyre most először eljutó Magyarország kapta.

Széll Tamás csapata összesen 1355 pontot szerzett, ami alig maradt el a 9. helyezett, nagyesélyesként számon tartott 1387 pontos Kanadától. A magyarok a halmenüre 716 pontot, a húsmenüre 639 pontot kaptak. (A győztes franciák a halmenüre 819 pontot, a húsmenüre 868 pontot kaptak, összesen 1687-et.) Az Index helyszíni tudósítója szerint a magyar pontszám lehetett volna nagyobb is, ám Széll Tamás az étel melegen tartásához használatos 90 fok helyett 150 fokon felejtette a sütőt, így az egyik köret túl melegen került a zsűri elé, melyben Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje is helyet foglalt.

A legjobb hal a norvég csapaté, a legjobb promóció Guatemaláé, a legjobb poszter a magyar csapaté. Anglia a legjobb segítő és a legjobb hústányér különdíját is elvitte. A közönség szavazata alapján Széll Tamásnak, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfjének plakátja nyerte el szerdán a legjobb poszternek járó díjat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban. Erről a poszterről van szó:

Széll Tamás és segédje, Garai Ádám a verseny második napján, szerdán tálalták fel menüjüket. A magyarok halas fogása rombuszhalból, homárból és a verseny helyszínén található piacról beszerzett zöldségek mellett tonhalkaviáros lángosból áll. A húsos tányérra is jutott nemzeti jellegzetességből: ír marha mangalicaszalonnával kakukkfű és petrezselyem jus-vel, gulyás húsos raviolival, gombával töltött répa konfitált sütőtökkel és marinált céklával, marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával, hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával került a zsűri elé.

A döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai indulhattak, összesen 24 ország séfje. Széll Tamás a tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
*ufó*
2013. január 30. 20:53
--tonhalkaviáros lángosból-- na, ezt mindenképpen bepróbálom, csak most piros kaviár van nálam, így aztán avval ... erre a lángosch témára jobban rá kellene állni az országban, az a lényeg, hogy yo legyen az alapanyag, az is fura mondjuk, hogy külföldön még nem láttam lángossütőt évekig nem ettem lángost egyébként, de aztán egyetemistaként rápörögtem, kábé 2 hetente durrantok egyet, a balatonparti lángosok a leggázosabbak szerintem, közepes minőségűek, jóval még nem találkoztam, de ha van szupper hely az északi v. déli parton, akkor szóljatok ... nálam a csúcs a tzatzikis lángos, de a tarjás vöröshagymás sajtos is adja az ívet :)
Viktus
2013. január 30. 20:00
Ilyen versenyen rendes ételekkel kellene versenyezni pl. francia alkosson v.mi hazait a magyar egy jó rendes gulyást meg pörit ... nem ilyen szirszarokat ez nem konyhaművészet, hanem bohóckodás.
Samsa
2013. január 30. 19:51
Én aztat szeretem, amikor jól lelóg a rántott hús a tányérról és a mirelit sült krumpinak már külön edényt kell szervírozni.
röviden
2013. január 30. 19:48
Miért nem Fletó indult? Bedumálta volna magát az élre, a szottyos csirkéjével meg a sütőtökös madártjével. Ha meg nem nyer, legfeljebb éhségszrájkol egy párórásat, a világ éhezőiért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!