Eddig minden rendben 2013-mal

2013. január 21. 10:40

Szépen beértek a szőlővesszők és a rügyek is rendben vannak - egyelőre ennyit tudunk biztosan a 2013-as évjáratról. A szekszárdi kertbarátkör szombati Vince-napi ünnepén sok szó esett erről és a 2012-es év tapasztalatairól is, melyről Dr. Kozma Pál osztotta meg véleményét.

2013. január 21. 10:40

A vessző belsejének, színének és a rügyek állapotának Vince-napi megvizsgálása után kijelenthető, hogy szépen beérett a szőlővessző, és a rügyek is rendben vannak Ferenc Vilmos szerint. A szőlő- és bortermelőket is tömörítő szekszárdi kertbarátkör elnöke szerint azonban óvatosan szabad csak jósolni 2013-ra, hiszen tavaly ilyenkor például a mostanihoz hasonlóan kedvező állapotban voltak a vesszők, februárban viszont jött egy nagyon hideg időszak, és a fagy sok helyen kárt tett a szőlőben.

A Tolnai Népújság beszámolója szerint Dr. Kozma Pál, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet igazgatója a 2012-es évjáratot értékelte a rendezvényen. Kozma Pál úgy véli, 2012 már csak az időjárás miatt is emlékezetes marad: a napsütéses órák száma, ami tavaly közel 2400 volt, háromszázzal több az átlagnál, az évi átlaghőmérséklet is majdnem két fokkal magasabb volt a szokásosnál, viszont az átlagoshoz képest 2012-ben kétszázötven milliméterrel kevesebb eső esett.

Ezzel együtt szerinte a 2012-es jó évjáratnak tekinthető, melyből sok emlékezetes bor lesz, szerinte elsősorban a hazai vörösborok között.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!