Nagyapáink idején a siller volt a napszámosbor

2013. március 15. 07:10

Az a közös cél, hogy Kárpát-medencei fajták képezzék a bor alapját, nálunk olyan jól megvalósult, hogy száz százalékban kékfrankosból készült a Fuxli – mondta a Mandiner kamerájának Gál Attila, a Tringa Borpince borásza, aki a 2012-es Fuxlik premierjén mesélt pincéjük szekszárdi silleréről.

2013. március 15. 07:10

Azért, hogy a vásárló biztos lehessen benne, hogy a Fuxlit érdemes megvenni, vakteszten döntik el a borászok, saját maguk, hogy melyik az a tétel, ami érdemes a név viselésére. Idén 14 borászat nevezett, de csak kilenc Fuxlit kóstolhatunk. Akik bekerültek, egységes megjelenéssel: róka színű csavarzárral, egyforma üveggel és a grafikán/logón kívül egyforma címkével hozzák forgalomba a 2012-es Fuxlikat.

„Az a közös cél, hogy Kárpát-medencei fajták képezzék a bor alapját, nálunk olyan jól megvalósult, hogy száz százalékban kékfrankosból készült a Fuxli” – mesélt a Tringa Borpince 2012-es Fuxlijáról Gál Attila. A borásztól megtudtuk: teljesen érett szőlőszemekből, viszonylag kései, október közepi-végi szüreteléssel, 24 órás héjon áztatással, reduktív módon acéltartályban, irányított erjesztéssel készült a bor. A Fuxli-csapat új tagjaiként összesen 2000 palackot töltöttek le a borból.

„Ha nagyapáink idejére visszagondolunk, az ő idejükben napszámosbornak hívták a sillert, hiszen ezt fogyasztották minden nap. Akár a szőlőben munka közben, vagy nótázás közben. Nem feltétlenül nagy formátumú borról van szó, sokkal inkább egy kedves, jól érthető, könnyed, gyümölcsös borról” – mondta Gál Attila, aki nem feltétlenül étel mellé ajánlja a Fuxlit, de ha már muszáj párosítani mellé valamit, akkor hideg, egyszerű falatkák, szalámik, sonkák, sajtok mellé tudja a leginkább elképzelni a bort. Annál is inkább, mivel fröccsként is jó a Fuxli.

„Ha nagyapámra gondolok vissza, ő fröccsnek is itta a sillert. Annyira nem gonosz ezt mondani, de gyakrabban fogyasztott sillerfröccsöt, mint vizet” – mesélte Gál Attila, aki reméli, jövőre már több palackkal is be tudnak szállni a közös borba, és sikerül még több szekszárdi termelőt bevonni a projektbe, és jól csengő márkanevet kiépíteni mind borvidéki szinten, mind a Tringa Borpince kínálatában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sapuh
2013. március 30. 12:02
Nem unod még, hogy századszor is megpróbálsz széttrollkodni itt minden posztot? Senki nem mondta, hogy igyál bort, ha nem szereted. Ha viszont nem érdekel a téma, keress magadnak más tematikájú blogokat, ciao.
Valodi
2013. március 30. 12:02
Gyerekkoromban, az ötvenes években ismertem több olyan parasztembert, aki egész felnőtt életében nemigen ivott tiszta vizet, hanem csak ujjnyi rizlinggel fröccsösítettet -egy fekvő ujjnyi bor, egy álló ujjnyi víz... 70 évesen még kettesével vitte a gabonászsákot a padlásra. Egyáltalán nem összehasonlítható sem az akkori ember, sem az akkori életmód, sem az akkori erkölcs az elkorcsosult maival!
kérdés
2013. március 30. 12:02
Forrald. Egy átlagos 8 tagú családra, 60 éven át. Gondolod, egész nap rakták a tüzet?
szabadhajdu
2013. március 30. 12:02
Gratulálok! Igazi libsi bejegyzés. A nagyapa ennek ellenére meg élt egészségben több mint nyolcvan évet. Ez a drogosokra nem jellemző. No de mi van a franciákkal és az olaszokkal?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!