Vékony pallón lépeget, aki Fuxlit szeretne készíteni

2013. március 18. 17:03

Nincs arra recept, hogy hány napig kell héjon áztatni a bogyókat és a szőlők sem mindig ugyanolyan érettségűek – mesélt a 2012-es Fuxlik premierjén a Mandinernek ifj. Márkvárt János szekszárdi borász, aki szerint a jó Fuxli bizony a szerencsén is múlik.

2013. március 18. 17:03

Azért, hogy a vásárló biztos lehessen benne, hogy a Fuxlit érdemes megvenni, vakteszten döntik el a borászok, saját maguk, hogy melyik az a tétel, ami érdemes a név viselésére. Idén 14 borászat nevezett, de csak kilenc Fuxlit kóstolhatunk. Akik bekerültek, egységes megjelenéssel: róka színű csavarzárral, egyforma üveggel és a grafikán/logón kívül egyforma címkével hozzák forgalomba a 2012-es Fuxlikat.

„A siller régebben Szekszárdon a hétköznapok meghatározó bora volt. Nem egy tartalmas bor, hanem egy igazi nyáresti bor. Heimann Zoltán ötletéből indult el a Fuxli. A névválasztás sem véletlen, hiszen szinominája a fuxos, fuxlis, a bor rókarőt színére utalva” – magyarázta a szekszárdi siller új márkájának koncepcióját ifj. Márkvárt János, aki elmondta azt is, hogy a szigorú szabályok miatt egy szekszárdi borász vagy siller vagy Fuxli néven hozhat forgalomba bort, a kettő együtt nem működik.

Vékony pallón lépeget, aki Fuxlit készít, idézte fel ifj. Márkvárt János egy szekszárdi borásztársának mondását. Egy lépés ide vagy egy lépés oda, és már rozé vagy vörösbor lesz a végeredmény. „Nincs arra recept, hogy hány napig kell héjon áztatni a bogyókat és a szőlők sem mindig ugyanolyan érettségűek, kicsit a szerencsén is múlik a dolog” – magyarázta a borász, aki szerint nagy segítség a siller elsődleges aromáinak megőrzése miatt a 16-18 fokon végbemenő hűtött erjesztés.

„Az én Fuxlim fele kékfrankos, harmincöt százalékban zweigelt és tizenöt százalékban kadarka. Ezek a szőlők külön voltak szüretelve, és nem azonos ideig voltak héjon áztatva” – mesélt a 2012-es Márkvárt-fuxliról készítője. „A siller kicsit erőteljesebb, mint a rozé, a szőlő héjában és húsában lévő cserzőanyagokat megkapja a bor, hiszen velük együtt áztatjuk, míg a rozénál egyből különválasztjuk a levét a héjától. Fajtánként változó, hogy a sillerhez hány napig áztatom héjon a bogyókat” – mesélt a borász.

A siller három alapborát novemberben házasította a borász, acéltartályban érlelte, majd március elején palackozta, idén 900 liter, vagyis 1200 palack készült a borból. Ifj. Márkvárt János szerint ez a mennyiség leginkább egy próba, nála kevesebbet nem nagyon készített idén senki, ennek oka szerinte az is, hogy 1000 palack alatt nem nagyon éri meg foglalkozni egy tétellel, mert rengeteg költség rakódik rá.

És hogy milyen étel mellé képzeli el a borász a Fuxlit? Alapvetően a halászlé vagy a nem túl csípős, de paprikás ételek mellé. A gyümölcsösebb sillereket a rozéhoz hasonló málnás-epres ízjegyeket hordozó sütemények mellé is el tudja képzelni, a vastagabb-testesebb sillerek pedig mindenképpen tartalmas ételt kívánnak.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2013. március 19. 08:38
A kokázatot vállaló ember nem vékony "padlón", hanem vékony (bár inkább keskeny:) PALLÓN lépeget! Ennyit a magyar nyelvről :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!