Nem ok nélkül Somló a Somló

2013. szeptember 08. 12:27

Milyen volt 2013 a szőlőben, milyen borokra számíthatunk az új évjáratban? A Mandiner.bor több hazai borászt is megkérdezett a témáról, a szüret folyamán reméljük, minden kiderül válaszaikból. Ezúttal Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa válaszolt lapunknak.

2013. szeptember 08. 12:27
Balogh Zoltán

A 2013-as év alapvetően lassan, de biztatóan indult. A rendkívül száraz 2011-es és 2012-es évjáratok után a csapadékban gazdag tél feltöltötte a talaj vízkészletét. A virágzás késve is érkezett és az ideálisnál vontatottabb is volt. A szüretkor majd kiderül, hogy ki tudott-e egyenlítődni az egyes tőkén, sőt fürtön belül egyenletlen indulás. Növényvédelmi szempontból átlagos évet tudhatunk magunk mögött. Összesen négy permetezéssel sikerült kibekkelni a menetrend szerinti lisztharmatveszélyt. A tűző nap és a perzselő meleg azonban féken tartották a kártevőket.

Érdekes, hogy a 2010-es özönvíz után megmutatkozott a jó vízáteresztő termőhelyek előnye, 2011-2012-ben láthattuk, hogy mekkora érték a mélyebb rétegekben fekvő víztartalék, az idei forró, perzselő és mégis lisztharmatveszéllyel fenyegető évben pedig a szeles termőhelyek nagysága mutatkozott meg. Nem ok nélkül Somló a Somló.

A korábbi extrém forró években megtanultuk, hogy a fürtzóna levelezését elkapkodni badarság, így idén is sikerült a dús lombozatnak megvédeni a fürtöket a perzselő napsugártól. Bár a közösségi oldalakon már irigykedve nézzük a több helyen elkezdődött szüreti munkák képeit, nálunk a szüret még messze van. A cél – mint minden évben – a 20-21 magyar mustfok, teljesen érett, egészséges, ízes és zamatos gyümölcs szüretelése.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!