Mi is az a terroir? Franz Weninger megmutatja

2013. október 25. 10:53

Hogyan lehetne bemutatni a borok különbözőségét? Hogyan lehetne érzékeltetni a talajok sokféleségét? Mi az az eszköz, ami erre alkalmas? Ezeken a kérdéseken rágódott Franz Weninger, mikor egy kreatív csapattal kitalálta: borleírások helyett saját maguk által készített hangszerekkel és zenével illusztrálják a burgenlandi és soproni dűlők karakterét.

2013. október 25. 10:53

„Az a probléma, hogy elég nehéz egy kóstolási élményt nyelvi eszközökkel leírni. Elkezdtem gondolkozni azon, hogyan lehetne mégis megfogalmazni ezt, és rájöttem, hogy érzésekkel és érzelmekkel. A kérdés az, hogy vajon meg tudjuk-e jeleníteni vizuálisan is a dűlőszelektált kékfrankosok ízbeli különbségét?” – így Franz Weninger, aki már öt éve foglalkozik biodinamikus borkészítéssel balfi és horitschoni pincészetében.

Egy kreatív csapattal kitalálták, hogy megpróbálják zenével megjeleníteni a borok karakterét. Az alapötlet az volt, hogy hangszereket készítenek olyan anyagokból és tárgyakból, melyeket a szőlőművelés és borkészítés stádiumaiban használni szokás. Így lett a palackokból ütős-, vagy éppen fúvóshangszer, a hordókból dob és a szőlők közötti drót felhasználásával citera. A cél az volt, hogy zenei eszközökkel mutassák meg a vashegyi Saybritz, a horitschoni Dürrau és a balfi Spern Steiner-dűlő lényegét.

Próbáik során rájöttek: a pincében nem működik a felvétel, mert nem jó az akusztikája. Így elmentek a szomszédos Raidingba, Liszt Ferenc szülőfalujába a nemrég megépített Liszt-hangversenyterembe felvenni a számokat. A zenészek nagyon elégedettek voltak a hangszerekkel, és Franz Weninger is kíváncsi volt arra, hogy vajon kitalálják-e, hogy melyik borhoz melyik általuk játszott zene passzol. Nagyon nagy arányban kitalálták.

A vashegyi Saybritz-dűlőhöz a Hawaii Five-O sorozat zenéjét kapcsolták:

A balfi Spern Steiner a Safri Duo méltán híres Played a Live című számát:

A horitschoni csúcsdűlő, a Dürrau Smetana Moldva című művét kapta:

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2013. október 29. 20:35
Nahát ez már fából vaskarika. Értem hogy igyekeznek a borban valami különlegeset, misztikust láttatni de ez már inkább erőlködés.
bolá
2013. október 26. 15:07
Fiúk! Horitschon magyarul Haracsony!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!