Ahol az alapokon a hangsúly

2013. december 24. 12:15

Ezer forint egy tokaji furmintért? Kétezerötszáz egy aszúért? És nem az alsópolcos borok között? Hogy is van ez? Tokaj–Hegyalján járni mindig izgalmas, különösen akkor, ha egy olyan faluban járhat az ember, ami kevésbé ismert a közvélemény számára. Ez a kis falu Hercegkút, ahova az Obzidián Bormanufaktúra hívta meg a Mandiner.bort.

2013. december 24. 12:15
Jenei Balázs

Ha Tokaj–Hegyaljáról beszélünk, akkor legtöbbször a borvidék nyugati része jut az eszünkbe: Mád, Tokaj, Tállya, Tarcal, Erdőbénye. Ritkán kerül szóba Sátoraljaújhely, vagy Sárospatak, Hercegkútról pedig tényleg nem szoktunk szót ejteni. Pedig a kis falu azon kevés helyek egyike Tokajban, ahol valódi pincesorok vannak a XVIII. században betelepített sváboknak köszönhetően. A két pincesor a kőporosi és a gomboshegyi, amelyek közül az utóbbin lehet megtalálni az Obzidián Bormanufaktúra pincéjét.

Kovács Péter 2005-ben kezdte el felépíteni borászatát. Szőlője már korábban is volt a sárospataki Kácsárd-dűlőben, amit örökölt. A pincészet tulajdonosa tudatosan építkezik, ezért azokban a dűlőkben igyekezett területet vásárolni, amelyiknek a bora tetszett neki. Így jelenleg a pincészet 5,5 hektárnyi területtel rendelkezik, amiből 0,8 hektár van a Kácsárdban, 2,5 hektár a bodrogkeresztúri Lapis-dűlőben, 1 hektár a sárospataki Király-hegy dűlőben, és 1,8 hektár az erdőbényei Határiban, ahová 500 tőke malbecet és pinot noirt is fognak ültetni kísérletként. A pincészet neve is a Határi-dűlőhöz köthető, ahonnan a mélyszántás idején nagyméretű obszidián darabok kerülnek a felszínre, aminek a régies írásmódja az obzidián. Az obszidián egy fekete féldrágakő, ami a vulkáni működésnek köszönhetően jött létre.

A tudatosság nem csak a területek kiválasztásánál, hanem a pince helyének kiválasztásánál és a borászatban is komoly szerepet játszik. A hercegkúti pincét, ahová költöztek, Kovács Péterék hosszas keresgélés után találták. Azért, hogy az eredeti jellegét megőrizzék, egy éven keresztül kézi erővel bővíttették ki. A pince legnagyobb előnye, hogy az éves hőingadozás egy Celsius-fokon belül marad, így a borok érlelése nagyon stabil környezetben folyik. A borok érlelésére a pincészet minden dűlőhöz igyekszik megtalálni a megfelelő hordót. Mindezek ellenére Kovács Péter és borásza, Bráda István nem terroir, hanem jó ár-érték arányú borokat szeretne készíteni.

Ez az általunk kóstolt boroknál is megmutatkozott, a borok pinceárát hallva néha csak hitetlenkedve néztünk a tulajdonosra. Szerinte a négy-öt-hatezer forintos borok túl drágák, nagy mennyiségben nem lehet őket eladni. Ezért a legdrágább bor is 2500 forint. Ami egy 5 puttonyos aszú.

Furmint 2011

Illatában alma, és körömlakk, ízében citrusok és lakkosság. Az egyensúlya rendben van, nincs sok alkohol, pedig az illat arra utalt, a savai is jók. 83-85 pont, 1200 forint,

Furmint 2012

Ismét van egy kevés lakkosság, de gazdagabb illat körtével és citrusokkal. Az ízében hozza azt, amit az illata ígér, a maradékcukor nagyon jól áll neki, a sav könnyedén megtartja. A lecsengés hossza közepes, 1000 forintos best buy, ami 85-87 pontot tud.

Sárgamuskotály 2012

Kevés ilyen különleges sárgamuskotályt kóstoltam eddig. Illatában nagyon koncentrált, amit virágok, csonthéjasok és ásványosság jellemez. Ízében ez a bor konkrétan sós, ezért került bele egy kis zéta is, hogy kicsit könnyedebb és kevésbé sós legyen a bor, de még így is nagyon koncentrált marad. A sósság mögött virágok, és csonthéjasok. Jó egyensúly és sav jellemzi. Akár somlói is lehetne. 85-87 pont, egy különleges élmény, és 1100 forint. 

Szamorodni 2006

Száraz szamorodni, amelynek az egyik része már palackban van, másik két hordó azonban még idén kétszer újra forrásnak indult. Így palackból és hordóból is kóstolhattunk. A hordós tételben még volt cukor, és pezsgett. Még tisztulni kell, ízében kis alma, gyógynövény, és fa. A palackos testvér sokkal tisztább, lesimultabb volt, egy kis maradékcukorral. Ízében zöldalma, gyógynövények, fűszerek, rum. Jó volt inni, kár, hogy nincs nagy divatja. Az értékelés is a palackos tételnek szól, 84-86 pont.

Késői szüret 2012

Furmint, zéta és sárgamuskotály házasítása, 168 gramm cukor van benne, amiből egy 100-ast letagadhat. A sav nagyon masszívan tartja, picit még metsző is, egy kis érlelés jót fog tenni neki. Déligyümölcsök, és sárgabarackosság jellemzi, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Nagyon egyenes bor, még sokáig el fog állni, 85-87 pont, 1600 forint.

Aszú 2006

Ötputtonyos aszú, amiből 400 palack készült. Illatában visszafogottabb: sárgabarackkal, kis hordófűszerrel, fássággal, és citrusokkal. Ízében aszalt sárgabarack, citrusok, fa, gyógynövények. Ismét van elég sav, ami megtartsa, nem szirupos, sőt, határozottan elegáns, visszafogott, és sokrétű, nem berobban a szánkba a barackosság, mint a legtöbb aszúnál. Én akár főételhez is el tudnám képzelni: jobban, mint egy desszerthez. 89-91 pont körül. Sajnos a tételhez csak ajándékként lehet hozzájutni, ha forgalmi tétel lenne, 2500 forintba kerülne! Aszú best buy.

Az Obzidiánnál a fejlesztések a tervek szerint 2015 végéig fognak tartani, addigra szeretnék, ha a területeik nagysága elérné a 10 hektárt. Kovács szerint akkor lehet képes az általa elképzelt filozófiával a borászat gazdaságosan működni. Jó lenne, ha még sok hasonló pincészet lenne Tokajban, akik nem csak a nagyborokat, hanem a borvidék alapjait is képesek lennének megmutatni. Bízzunk benne, hogy az Obzidiánnak ez sikerülni fog. Az alapok mindképpen megvannak a sikerhez. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2013. december 28. 09:55
De jó volna olyan bort inni, aminek boríze van! (és nem aszalt sárgabarack, gyógynövény, fa és citrus) :)))
Akitlosz
2013. december 25. 18:55
Hiába ír a Mandiner még sok sok reklámcikket a borokról, ettől akkor sem lesz több alkoholista.
Laibach
2013. december 25. 15:25
"..Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikónak a tulajdonostársa, Flier János bérelhet a következő húsz évben egy 42 hektáros területet Alcsútdobozon – írja a Népszabadság. Amikor Ángyán József korábbi vidékfejlesztési miniszter oligarchákat emlegetett, Flier is szerepelt azon az oligarchalistán, amin azt a nyolc embert gyűjtötték össze, akik a fejér megyei földek 90 százalékát kezelik. Tavaly már kiírtak egy pályázatot ugyanerre a földre, amin elindult egy juhász is a környékből, Váradi András. .." http://index.hu/belfold/2013/12/24/levai_aniko_tulajdonostarsa_nyert_foldet_felcsuton/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!