VM: Nem arról van szó, hogy van-e szlovák Tokaj

2014. február 14. 10:30

Nem arról szólt az Európai Bíróság csütörtöki ítélete, hogy van-e szlovák Tokaj, mert nyilvánvaló, hogy a borvidék átnyúlik a határon. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a kérdés itt az volt, hogy a szlovákiai tokaji borokra Tokajská vagy Tokaj legyen-e ráírva. Utóbbi nyert.

2014. február 14. 10:30

Mint azt a Mandiner.bor is megírta: az Európai Bíróság csütörtökön elutasította a magyar fellebbezést a »Tokaj« márkanév ügyében, és kimondta: nem minősül megtámadhatónak a »Vinohradnícka oblast' Tokaj« szlovák név bejegyzése a nyilvántartásba. Az Európai Bizottság Szlovákia kérelmére vette fel az oltalom alatt álló eredetmegjelölést a meghatározott termőhelyről származó minőségi borok jegyzékébe. A jegyzéket az eredetmegjelölésekre vonatkozó nemzeti jogszabályok alapján állították össze, azt az unió hivatalos lapja 2006 februárjában és 2007 májusában tette közzé.

Az ügy előzményei

Ezt követően 2009. július 31-én, azaz egy nappal az új borpiaci rendszer hatálybalépése és a borok eredetmegjelöléseinek és földrajzi jelzéseinek elektronikus nyilvántartása, az E-Bacchus-nyilvántartás bevezetése előtt, új jegyzéket tettek közzé. Ebben a korábbi jegyzékekben közzétett eredetmegjelölést, Szlovákia kérelmére »Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast'«-ra módosították.

Szlovákia 2009 november végén levélben kérte az Európai Bizottságtól, hogy a »Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť« megjelölést a »Vinohradnícka oblasť Tokaj« névvel váltsák fel, mert előbbi tévesen került a minőségi borok jegyzékébe. A brüsszeli bizottság, miután meggyőződött arról, hogy az E-Bacchus nyilvántartás bevezetése napján a szlovák jogszabály tartalmazta a »Vinohradnícka oblasť Tokaj« megnevezést, helyt adott Szlovákia kérelmének, és módosította a nyilvántartást.

Részletkérdésben döntöttek csupán

A VM csütörtöki közleménye emlékeztet: a Bizottság 2010 februárjában a kormány értesítése nélkül, szlovák kérésre úgy módosította az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések regiszterében (E-Bacchus adatbázis) a Szlovákiára vonatkozó bejegyzést, hogy a korábban szereplő »Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť« megjelölést »Vinohradnícka oblasť Tokaj«-ra cserélte.

Magyarország ezt a lépést megtámadta az Európai Unió Bíróságán, de az elutasította a magyar keresetet. A hivatkozás szerint az eredetmegjelölés oltalma egyedül a nemzeti jogból fakad, az E-Bacchusba való bejegyzés csak tájékoztató jellegű, az semmiféle joghatást nem vált ki, így e bejegyzés nem is támadható meg az uniós bírói fórumok előtt. Magyarország 2013 elején az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be, az ügyben most hirdettek ítéletet. A VM leszögezi, hogy a döntés továbbra is csak az E-Bacchusba történt bejegyzéssel kapcsolatos, vagyis az eljárás csak azon kérdésre vonatkozik, hogy Szlovákia a Tokaj megjelölés mely származtatott alakjának használatára jogosult.

Milyen néven kerülhet forgalomba a szlovák tokaji?

A két variáció a »Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblasť«-ra vagy pedig a »Vinohradnícka oblasť Tokaj«. Ez az eljárás tehát nem annak eldöntésére szolgált, hogy Szlovákia egyáltalán jogosult-e a Tokaj eredetmegjelölés használatára és nem is ez volt a magyar cél az eljárás megindításakor. A döntés a jelenlegi status quo helyzet fennmaradását jelenti a magyar és szlovák fél között, írják.

Az Európai Bizottságnak az idei év december 31-ig lehetősége van megvizsgálni a dokumentumok EU-jognak való megfelelőségét, így a Tokaj-vitában teendő további lépéseket az határozza meg, hogy mind tartalmi, mind formai szempontból mit eredményez a 2011-ben benyújtott szlovák és magyar termékleírások európai bizottsági vizsgálata.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. november 10. 21:43
Csendben jegyzem meg a tokaji borvidéknek Olaszliszkánál van vége észak felé. Ott ahol a Bodrog kanyarodik egy nagyot.
kvantumfilozófus
2014. február 21. 03:02
Tokaj - amiről a Tokaji Borvidéket elnevezték - ma is Magyarországon van. Az a Tokaji Borvidék fővárosa. És így az elcsatolt felvidéki területeké is. Amit minőségbiztosítással kell biztosítani. Létre kell hozni rá egy szervezetet, ami az ellenőrzésére hivatott. És közzé kell tenni, hogy ki felel meg annak és ki nem. Függetlenül attól, hogy hol termel. Magyarul az egészet kontroll alá kell venni, és Tokaj bírálja el, hogy mit fogad el annak és mit nem, vagyis mit ajánl és mit nem Tokajiként. Ráírhatják mások is, csak nem fogják megvenni, ha Tokaj nem bólint rá, és nem hitelesíti. Kézbe kell venni a dolgokat.
vigyor
2014. február 21. 03:01
Nyelvtörvényt azt bevezetnek, de ragaszkodnak hozzá, hogy magyarul írhassák a borukra, hogy Tokaj.......ritka undorító egy népség.
kvantumfilozófus
2014. február 21. 03:01
"van-e szlovák Tokaj, mert nyilvánvaló, hogy van" Hazaárulók, tanuljatok már meg magyarul beszélni! Szlovákia nevű ország nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!