Új fajtagyűjtemény szavatolja Tokaj szőlőinek túlélését

2014. április 12. 23:49

A Hegyalján valaha termesztett szőlőfajták mindegyike megtalálható a tarcali szőlészeti és borászati kutatóintézet új fajtagyűjteményében: 79 régi szőlőfajta, 136 furmint-, hárslevelű- és muskotályklón, 40 alanyfajta, 36 csemegefajta és 10 vírusmentesített klón alkotja az állományt.

2014. április 12. 23:49

A változó éghajlat miatt egyre nagyobb jelentőségűek a szőlőfajtákkal, klónokkal folytatott nemesítési, fajtaátalakító kísérletek. A cél, hogy a Tokaj-hegyaljai ültetvényeken a jövőben is képesek legyenek aszúbort előállítani a termelők, hangzott el a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által kialakított fajtagyűjtemény átadásakor.

A Zemplén TV riportjában Bihari Zoltán, a kutatóintézet vezetője elmondta: olyan klónokat szeretnének találni, amelyek kisebb fürtűek, közepes szemnagyságúak és nagyobb aromavilággal rendelkeznek, mint a mostani tömegszelekció.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2014. április 13. 20:53
Igen. Még nagyon sok fajtát meglehet találni elhagyott műveletlen földeken.
békalepcse
2014. április 13. 20:53
Valaki ébredjen már fel és az őshonos gyümölcsöket és zöldségeket is keressük meg elhagyott szőlőkben, dűlő utakon, temetőkerítésekben, hogy meg legyenek őrizve, tovább szaporítva! A létező legnagyobb veszteség a genetikai sokszínűséget érte a világdúlás idején és most amit lehet menteni kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!