Hektoliterszámra zárolta 2013 előtti borait a Tokaj Kereskedőház

2014. május 15. 07:47

Gond van a Tokaj Kereskedőház 2013 előtti évjáratú boraival: a Népszabadság értesülései szerint közel hárommilliárd forint értékű borkészletet zárolt a cég egy belső vizsgálat után. Kiderült, nem mindig az van a palackban, ami rá van nyomtatva.

2014. május 15. 07:47

Egyetlen palack 2013 előtti bor nem kerülhet ki a Tokaj Kereskedőház raktárából mindaddig, amíg meg nem bizonyosodtak arról, hogy valóban azt tartalmazza a palack, ami a bor címkéjén szerepel, döntött a cég vezetése egy belső vizsgálat után. 

A Népszabadság értesülése szerint hárommilliárd forint értékű borkészletet volt kénytelen zárolni az állami tulajdonú borászat a borvidék és saját hitelességének megőrzése érdekében. A lap forrásai szerint várhatóan hektoliterszámra lesznek olyan tételei a cégnek, amiket végül nem hozhat forgalomba se évjárat, se fajtamegjelöléssel, de lehet, hogy még tokaji néven sem. Élelmiszer-biztonsági kockázat nem merült fel, így a borokat egy alacsonyabb árkategóriában ugyan, de el lehet majd adni.

A Népszabadság úgy tudja, az állami cég előző vezetése alatt előfordult, hogy meg nem engedett módon házasítottak különböző minőségű, évjáratú és fajtájú alapborokat, melyeknek papírjai és engedélyei bár hivatalosan rendben voltak, mégis más minőség volt a palackban, mint papíron. A cég jogi képviselője, Illés Géza a lapnak megerősítette a belső vizsgálat tényét, ám annak következményeit nem kívánta megjósolni.

A belső vizsgálat egy amerikai üzlet után indult el: egy amerikai exportra készült 2001-es tokaji aszú hegyközségi származási papírjai alapján ugyanis kiderítették, hogy 2008-as aszú-alapborok is kerültek a palackba, így a tétel nem évjárat-azonos.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2016. január 08. 17:25
"belső vizsgálat után. Kiderült, nem mindig az van a palackban, ami rá van nyomtatva." közé tesznek néhány hamisítvány, ellenőrzés gyanánt megtalálják, aztán ezen a címen le lehet cserélni az egész vezetőséget fideszcsicskákra.
professoremeritus
2014. május 29. 15:31
Ugyan már kérem! Nem lesz itt soha - persze nem is volt sosem - rend ebben az országban! Magyarország a világban ma is változatlanul a csalásokról, nemzetközi bajkeveréseiről és korrupcióról híres! Jelenlegi kormányunk sajnálatos módon ezekhez soha nem látott lehetőségeket ad, és mutat példát ezekben a vonatkozásokban is!
abcd
2014. május 28. 13:12
Emlékeztek még szegény Uj Petire , aki jó néhány évvel ezelőtt leszarozta ezeket a borokat. A kerház feljelentette , az akkori, gyurcsányi királyi bíróság elítélte becsületsértésért. Aztán a strasbourgi bíróság felmentette. Az egész ügy a magyar jogalkalmazás állatorvosi lova volt.
Grüezi
2014. május 16. 06:54
*edes voros XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!