Óvatosan a mustgázzal!

2014. augusztus 30. 11:15

Az őszi szüreti időszak közeledtével a mustgáz veszélyére hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelynek adatai szerint átlagosan évi ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos balesetekhez a tűzoltókat.

2014. augusztus 30. 11:15

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül szét. Nagyobb koncentrációban belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat: ennek jele a szédülés, a hányinger, az álmosság, a mentális zavar és az eszméletvesztés - írta az OKF kommunikációs szolgálata az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Nagyon fontos, a borospincét üzemeltetők ezzel tisztában legyenek, mivel a szén-dioxid a borkészítés folyamata során, erjedés közben szabadul fel olyan mennyiségben, hogy az gondot okozhat. Magyarországon évente mintegy ötvenszer riasztják mustgázzal kapcsolatos balesetekhez a tűzoltókat, ám a riasztások jelentős részében már nem lehet segíteni.

A katasztrófavédelem ezért azt kéri, gondoskodjanak a pincék megfelelő szellőztetéséről, a hordókat lehetőleg nagy térben helyezzék el, és használjanak szén-dioxid-érzékelőt. Azt is javasolják, hogy a pincébe derékmagasságban tartott gyertyával menjenek le, mert ha a gyertya lángja kialszik, az egyértelmű jele annak, hogy nincs elegendő oxigén a helyiségben, azt azonnal el kell hagyni. Figyelmeztettek végül, hogy mustgáz miatti balesetnél kizárólag olyan ember segítsen, aki légzőkészüléket visel.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. augusztus 31. 12:56
A mustgázt el tudjuk kerülni, de a társadalom- és lélekromboló politikai ciánt és mustárgázt nem. Itt a Mandineren és a balliberális médiában is elképesztő háború folyik, amit nyugodtan nevezhetnénk akár agymosó gázháborúnak. A szerencsétlen polgár semmit nem észlel belőle, csak egyik napról a másikra elveszíti józan ítélőképességét, és orránál fogva vezetik meg az kirekesztő rasszista, ordas eszméket követő liberálfasiszta politika kiszolgálói.
GV0917
2014. augusztus 31. 12:12
Nagyon helyesnek tartom a figyelmeztetést. Vannak viszont olyanok- többen mint gondolnánk- akiknél a szenet és oxigént tartalmazó gáz összetétele homályba vész! Itt hívnám fel a T. riporterek, szerkesztők és egyéb korrekcióra jogosult felelős személyek figyelmét arra az évenként előforduló igen bosszantó tudáshiányt csupán ártatlan "bakinak"tartó személyekre, kik ezt évente ismétlik! CO-szénmonoxid:szintelen, szagtalan, éghető,levegővel robbanó keveréket alkot. Rendkívül mérgező. CO2-széndioxid: szintelen, szagtalan, levegőnél sűrűbb gáz, mérgező- Vízben jól oldódik-(szénsavas italok)Az égést nem táplálja. Szublimál.(száraz jég)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!