Index: Öt-hat italnagykereskedő maradhat talpon

2014. november 20. 10:19

Hétszeresére növelte a jövedéki biztosítékot a kormány: eddig 22 milliót kellett letenni, most ez az összeg 150 millióra nőtt. Ennek következtében sok kis cég mehet tönkre, így a piacon 5-6 nagyobb vállalkozás maradhat.

2014. november 20. 10:19

22 millióról 150 millióra növelte az alkoholra is vonatkozó jövedéki biztosítékot a jövedéki törvény módosításával a parlament – írja az Index.. Az intézkedés következtében sok kis cég mehet tönkre, ha nem tagozódik be az 5-6 nagyobb vállalat alá. A jövedéki biztosítékot a jövedéki terméket (alkohol, dohány, ásványolaj) áruló cégeknek kell letenniük. Ha esetleg elmaradnak az adófizetéssel, akkor a NAV ebből a letétből le tudja emelni az elmaradt összeget. Ez az összeg alkohollal foglalkozó cégek esetén eddig 22 millió forint volt, ez nő most 150 millióra. A jövedéki biztosíték mértéke nem függ a cég méretétől, vagy az árbevételtől: mindenkinek ugyanúgy 150 milliót kell majd letennie.

Az Index riportja szerint a változás nem fog vonatkozni például „az adóraktárak, keretengedélyesek, felhasználói engedélyesek, bejegyzett kereskedők elkülönülő tevékenységére és a szőlőbor, a sörfőzdében előállított sör, a szeszfőzdében főzött párlat, a kenőolaj, üzemanyag adalék és egyes cseppfolyós gáz termékekre”. Az ezeken kívül eső termékek forgalmazóinak viszont meg kell fizetniük a megemelt díjat. Ez sok kis szereplőt szoríthat ki a piacról. A törvény változását a mostanában tapasztalt visszaélésekkel igazolták a beterjesztők. Piaci szereplők szerint viszont a biztosíték emelésétől nem lesz fehérebb a piac. 

Az intézkedés nyertesei egyértelműen a nagyobb italnagykereskedések. A százhatvan-százhetven kisebb cég közül az Index kiemelése szerint nem okozhat gondot a megemelt díj befizetése a CBA-csoporthoz tartozó Centrál Drinks Kft.-nek, az Ital Magyarországnak vagy a Raikernek. 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lantose70
2016. november 28. 11:19
Nagyon helyes, ha ellehetetlenítik a nemzetellenes, kozmopolita liberálbolsevik kiskereskedőket, és helyettük a nemzetet és kormányunkat az imperailisták elleni harban aktívan segítő CBA-t hozzák előnybe! Én annak sem lennék ellene, hogy a magánvagyonokat elkobozzák, de így is jó, elvégre az eredmény ugyanaz. Előre magyarok, előre Magyarország!
Tintamin
2015. december 18. 05:59
A fideszes haverok felosztják a szeszpiacot. Ilyen egyszerűen működik az állami maffia.
Tintamin
2015. december 18. 05:59
Állami Ellátó Vállalat. Vissza a kommunizmusba. A lényeg, hogy cimbora legyen, és tejeljen Orbánnak. Orbánnál kártékonyabb vezetője nem volt ennek az országnak.
Tintamin
2015. december 18. 05:59
Legjobb troll duma evör!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!