Szepsy István elmondta, milyen furmintról álmodik

2015. január 27. 11:30

Szepsy István a tállyai Hasznos-dűlő ötvenéves tőkéi között mesélt arról, milyen az az ideális furminttípus, amit ő a tokaji borok jövője szempontjából kívánatosnak tart.

2015. január 27. 11:30

A Szent Tamás Pincészet által nemrég posztolt videóban Szepsy István ismerteti a furmint egyedszelekciós kutatás folyamatát, melynek eredményeit a Szent Tamás Pincészet a Kővágó-dűlőn és a Nyulászó-dűlőn tervezett telepítéseihez is felhasználja. Cél a termőhely nagyszerűségét legjobban kifejező egyedek kiválasztása az új telepítésekhez.

Szepsy István elmondása szerint a legfontosabb szempont, hogy a tőke közel ötvenévesen is egészséges legyen, megfelelő számú és erősségű hajtást hozzon, ne legyen túl erős, de ne is gyengüljön el, a levelek erőteljesek legyenek: homorú felületűek, karéjozottak és fényesek. A szőlőfürt rövid, keskeny legyen és csak minimális madárkás szemet tartalmazzon, a teljesen egységes méretű bogyók pedig közepes méretűek, oválisak legyenek. Fontos, hogy időben, jól érjenek: jó zamatúak, jó savúak legyenek.

Szepsy István szerint az is fontos, hogy ha ránéz valaki a tőkére, az kellemes összhatást adjon és áttekinthető legyen, ne zsúfolódjon be és túlságosan sok hajtást se hozzon, hogy a válogatás se kerüljön pluszpénzbe. A mádi borász mutatott egy olyan tőkét is a videóban, ami szerinte alkalmas a fenti feltételek teljesítésére, bár sok madárkás bogyót hozott. Szepsy István erről azt mondta: bár nem szereti a madárkás jelleget, de elkerülhetetlen, mert az elmúlt évek során nem találtak olyan fürtöt, ami madárkás szemek nélkül tudta volna hozni a rövid, keskeny, laza fürtjellemzőket. Az, hogy a fürt laza legyen, ahhoz szükséges, hogy minden oldalról érje a nap a bogyókat.

A videóból megtudtuk: a tállyai Bohomály-dűlőben Szepsyék százhúsz klónt ültettek el és szaporítottak, hogy majd azokból a tőkékből szelektáljanak tovább.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!