Mi az, hogy kézműves?

2015. február 12. 18:56

Bott Frigyes, bortársaságos eladók, boros rendezvények közönsége és az utca embere próbálja megfejteni a kézművesség mibenlétét a Tizenhárom és fél legújabb epizódjában.

2015. február 12. 18:56

Hosszú ideje beszélgetik és vitázik arról vérmérséklettől függően a magyar borszakma, hogy mit is jelent pontosan a kézműves szó. A Tizenhárom és fél most erről készített videót.

Alkonyi Kristóf és Ripka Gergely a Furmint Február nagykóstolóján járva megkérdezték erről a muzslai borvidéken gazdálkodó Bott Frigyest, aki rögtön a Somló-hegyi borászt, Györgykovács Imrét nevezte meg a kézművesség mintapéldájaként, aki a szőlészkedés és borászkodás minden mozzanatát feleségével kettesben végzi. Azt, hogy méretfüggő-e a kézművesség, Bott Frigyes sem tudja: kóstolt ugyanis ilyen jellegű borokat nagyobb pincészeteknél is. A borász a hitelességet fontosabbnak tartja ennél a jelzőnél.

A Bortársaság több munkatársát is megkérdezte a témáról a Tizenhárom és fél stábja. Ruprech Barna a vegyszerek hozzáadása nélkül, kis mennyiségben készített bort nevezné kézművesnek, de hozzáteszi, ez azért is jó a kérdés, mert nincs pontosan definiálva a kategória. Szerinte nem elsősorban a minőségről, sokkal inkább az egyediségről van itt szó: „Attól még hogy valami kézműves, még nem biztos, hogy jó” — összegez.

Az utca embere megosztottabb volt a témában: egy taxisofőr nem hitt a kézműves, pláne nem a bioborok létezésében, a Gozsdu udvar környékén bulizók már sokkal nyitottabbak voltak a kézművesség iránt és viszonylag képben is voltak.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. február 12. 21:46
van,borász,ehhh, meg egy közmondás...a jó bornak nem kell cégér...
ottapont
2015. február 12. 21:24
mármint JOBB szó, nem ez az angolból fordított?
ottapont
2015. február 12. 21:23
anglomán sznobság nincs rá magyar szó?
alex.leopardi
2015. február 12. 21:09
én hülye vagyok,úgyhogy valszeg a ,,kéz műve,,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!