Nagy aranyat nyert Amerikában a szekszárdi Vida Hidaspetre Kékfrankos 2011 bor

2015. március 31. 11:19

Vida Péter három borát díjazták a New York államban rendezett nemzetközi borversenyen. A nagy aranyat nyert Hidaspetre Kéfrankos 2011 mellett ezüstérmet kapott a pince Bikavér 2012 és a La Vida 2012 bora. Vida szerint sok munkát igényel még, hogy Magyarország kitörjön az elzártságból a borvilágban.

2015. március 31. 11:19
Balogh Ákos Gergely

15. alkalommal rendezték meg a rangos Finger Lakes International Wine Competition nemzetközi borversenyt New York államban, ahol az Egyesült Államok mellett Kanada és további 26 ország borai képviseltették magukat. A nemzetközi zsűri több Masters of Wine részvétele mellett kóstolta le a beérkezett 3708 mintát, és – a borverseny történetében először – nagy aranyéremmel díjazott egy magyar bort, a szekszárdi Vida Borbirtok Hidaspetre Kékfrankos 2011 borát.

„A hír még friss, a héten kaptuk, és persze nagyon örülünk. Az elismerés szól a fajtának, nemkülönben az országnak, a szekszárdi borvidéknek, és persze nekünk is. További két beküldött borunkat, a még csak most megjelenő Bikavér 2012-es és La Vida 2012-es csúcsborunkat is egy-egy ezüst éremmel díjazták. Soha rosszabb kezdést egy új évjáratnak. Bízom benne, hogy az eredmények felkeltik az amerikai importőrök érdeklődését, és a közeljövőben már az USA területére is szállíthatunk borokat többi export országunk mellett.” – kommentálta a díjat Vida Péter.

A Mandiner.bor kérdésére Vida Péter azt mondta, most küldtek először mintákat amerikai versenyre. „Kintről a kutyát nem érdekli Magyarország. Borzasztóan el voltunk zárva a világtól, és ez részben ma is így van.” – válaszolta Vida, amikor arról kérdeztük, hogy milyen hatással van egy-egy ilyen díj a boraik iránti érdeklődésre, az értékesítésre. A borász szerint ezen csak kitartással lehet változtatni, amire példaként hozta fel, hogy amikor a Master of Wine fokozattal rendelkező szakértők először jártak Magyarországon, először csak hümmögtek, két évre rá viszont már csodálkozva kérdezték, hogy ilyen is van?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!