A mádi Aszúház – utazás egy szőlőszem belsejébe

2015. május 28. 13:10

Júniustól várja a látogatókat Mádon az Aszúház, ami a borvidék történelmét és jelenét mutatja be változatos megoldásokkal.

2015. május 28. 13:10

A Tokaj-hegyaljai borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak, e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább – áll a mádi Aszúház bemutatkozó közleményében. A júniusban nyitó, a bemutatkozó videóban is látható borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal.

1461 nap - Tokaj-Hegyalján ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az aszúszemekből bor legyen. Mád település legfrissebb beruházása, az Aszúház azt a folyamatot mutatja be, melyben a talaj adottságaitól az utolsó érlelési fázisig minden lépés különleges, csak a tokaji borrégióra jellemző. A Mádon dolgozó, 18. generációs borászcsalád, Szepsy-ék mellett olyan szakértők és befektetők hisznek a település második virágkorában, akik turisztikai-gasztronómiai fejlesztésekkel támogatják a borászati fejlesztéseket.

Mád a magasból

Az Aszúház ötlete ebbe a településszintű márkaépítésbe (Szent Tamás Pincészet, Gusteau Kulináris Élményműhely, Botrytis Hotel boutique szálló, Első Mádi Borház) illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig. Itt állítják ki a legismertebb termelők forgalomban lévő palackjait, illetve a látogatók számára is elérhető bortrezor is működik majd a központban.

A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épületben egy légifelvételekből álló installáció fogadja a látogatókat, mely a mádi szőlőhegyeket mutatja felülnézeti kameraállásokból. Immerzív (térhatású) vetítések segítségével ismertetik a terület földtörténeti adottságait, szőlőgazdálkodási, borászati lehetőségeit. A látogatók archív filmhíradó-anyagokat láthatnak Tokaj-Hegyalja elmúlt évtizedeiről, és egy interaktív animáció segítségével annak is tanúi lehetnek, ahogy Lorántffy Zsuzsanna átveszi az első aszúbort Szepsi Laczkó Mátétól.

A szőlőszemek belseje és a kiterjesztett valóság

„A kiállítás jelentős része játékos Augmented Reality-eszközökkel mutatja be a szőlőhegyek alatti világot, illetve a szőlőszemek belsejében lejátszódó, csak erre a területre jellemző aszúsodási folyamatot. Egy szőnyegre vetítve például Mád térképe jelenik meg, majd egy kiterjesztett valóság-program segítségével virtuálisan is kézbe vehetőek a mádi kőzetek” – mesélnek a kiállítás részleteiről a kurátorok, Piskolti Bernadett és Lendvai Ádám.

Egy játékban a szőlőművelés jellegzetes feladatait lehet egyénileg vagy kis csapatokban végezni, a Borzongora játékban pedig lépcsők helyettesítik a billentyűket, az üvegek hangját pedig ébenfa ütők adják. Az Aszúház asztalba épített érintőképernyői Mád aktuális borait mutatják majd be.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2015. május 29. 14:54
Az aszú maga az érzékiség, ennek a steril és sterilizáló dizájnnak a tervezői egyenesen az Equilibrium film antiutópiájából érkeztek, a Tetragrammaton érzelemrendőrségtől és szembeszállnak a bort és a borvidéket élvezni kívánók érzelembűnözésével...
Arma Gedeon
2015. május 28. 20:38
Az építész és a projekt kiválasztói nekifutásból seggberúgást érdemelnek ezért az undorító steril építményért és berendezésért! Ez az aszú meggyalázása!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!