Ki volt Montenuovo Nándor, a villányi birtokvörös névadója?

2015. június 08. 10:30

Húsz éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo Cuvée. A bor egyszerre tiszteleg a villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. De ki volt ő, és miért róla nevezték el a bort?

2015. június 08. 10:30

1888. május 29-én született Montenuovo Nándor herceg, 1995-ben, húsz éve pedig a villányi Vylyan pincészet birtokbora, a Montenuovo cuvée. Hogy hogy kapcsolódik össze ez a két esemény? Mint azt a pincészettől megtudtuk: a herceg a háború előtt annak a villánykövesdi dűlőnek volt a tulajdonosa, amely ma már a Vylyan birtok része.

A birtok célja a borral méltón megmutatni, mi rejlik a Montenuovo név mögött, egyúttal tisztelegni az egykor dél-baranyai mintagazdaságot felépítő herceg emléke előtt. „Úgy gondoljuk, ez nem csak nekünk, vagy Bólynak (ahol élt, s ma nyugszik), hanem Baranya megyének, s Magyarországnak egyaránt tartozása. Még mindig élnek Villányban olyan öregek, akik ismerték őt, s tőlük tudjuk, hogy életében, s halálában mekkora tisztelet övezte emberi nagysága miatt. Amikor 20 évvel ezelőtt engedélyt kértünk a Montenuovo családtól a név használatára, még mi sem tudtuk, milyen mély rétegek vannak történetében” — áll a pincészet lapunknak eljuttatott sajtóközleményében.

A Montenuovo-család felmenői nem olaszok, hanem magyarok és osztrákok voltak. Bár többen is a török elleni harcokban tüntették ki magukat, a legismertebb felmenő minden bizonnyal Mária Lujza, Napóleon császár második felesége volt. Miután Napóleont száműzték, az osztrák titkosszolgálat megbízta a Vak Ámorként is ismert híres félszemű tábornokot és legendás amorózót, gróf Adam Albert Reinhard von Neipperg tábornokot, szegődjön Mária Lujza mellé, nehogy Mária Lujza visszatérjen Napóleonhoz. A gróf elkísérte Mária Lujzát Olaszországba, a hercegnő ugyanis Párma, Piacensa és Guastalla úrnője lett, ahol több gyermekük is született. Napóleon halála után a pár összeházasodott, ám a rangon alul frigy miatt a gyerekek „név nélkül” maradtak.

Titkos kapcsolatok

Ferenc József császár 1864-ben engedélyezte, hogy az egyik gyermekük, Wilhelm felvegye a Neuburgból lett Neipperg név helyett annak olaszos tükörfordítását, a Montenuovót. Így született meg a név. Arra a mai napig nincs válasz, hogy a szabadságharc leverésében segédkező Wilhelmhez miért ment hozzá Batthyány Júlia, akinek rokonai, Batthyány Lajos és Batthyány Kázmér éppenhogy a Habsburgoktól való függetlenségért harcoltak.

Wilhelm von Montenuovo fia, Alfred, Ferenc József legbizalmasabb embere lett, a bécsi udvarban a főudvarmesteri pozícióval gyakorlatilag a csúcsra került — állítólag a rokonokon kívül csak ő tegezhette a császárt. Rejtély, hogy ezek után az ő fia (Mária Lujza dédunokája), az 1888-ban született Montenuovo Nándor miért ragaszkodott a magyar állampolgársághoz, és döntött úgy, hogy 1921-től mintagazdaságot farag a közel 10 ezer hektáros dél-baranyai Batthyány-birtokból. További érdekesség, hogy Nándor osztálytársa volt a leghíresebb bécsi gimnáziumban a későbbi, utolsó magyar királynak, IV. Károlynak.  A herceg később hatszor kapott magas katonai kitüntetést, mielőtt ötven hónap frontszolgálat után 1918-ban leszerelt.

Fenntartható gazdaság budapesti piaccal

A herceg búzát, árpát, takarmánynövényeket termesztett magyarországi birtokán, modern tehenészetet vitt: a németbólyi rokfort messze földön híres volt. A föld kizsigerelése nélkül, fenntartható gazdaságra törekedett. Ennek érdekében utakat, telefonvonalat épített ki, a lakosságot is kiszolgáló víztornyot állított, traktorokat, gőzekét, kévekötő gépet használt. Az állatok ivóvize minden istállóba csővezetéken érkezett, egy gőzgép szivattyúzta a központi kútból a kitisztított etetővályúkba. A villánykövesdi borászat budapesti éttermekbe szállított minőségi vörösborokat. 

A herceg 1927-ben kötött házasságot Solymosy Ilona bárónővel, aki négy gyereket hozott új házasságába. Nándortól még három lánya született (Júlia, Mária, Franziska).

Montenuovo herceg Horthy Miklós ismerőse volt, így a korabeli elit tagja. Felsőházi tagként nem szavazta meg a három zsidótörvény egyikét sem, viszont aláírta azt a petíciót, amelyben több arisztokrata a háború gyors befejezésére kérte Horthy Miklóst. A nyilasok ezért letartóztatták, előbb Sopronkőhidán raboskodott, majd átszállították Dachauba. Az amerikai csapatok adták vissza a szabadságát, s bár minden józan ismerőse igyekezett lebeszélni, ő mégis visszatért Magyarországra, mert meggyőződése volt, hogy semmilyen bűnt nem követett el.

Minden földjét elvették, majd kivégezték

Az oroszok 1944 végén érkeztek meg a németbólyi kastélyba leszaggatták a csillárokat, a drága festményeken céllövészetet gyakoroltak, feltörték a pincéket is. 1945 áprilisában a mohácsi rendőrség el akarta vinni mindazt, amit az oroszok, a bolgárok és a helyiek meghagytak. Mikor ez ellen az egyik becsületes helyi ember úgy tiltakozott, hogy „tudtommal nincs olyan rendelkezés, mely a Herczeg úr értékeit elvehetni tőle”, azt a lakonikus választ kapta, hogy „nincs, de majd lesz”. Még az elővigyázatosságból a mauzóleum kriptájába befalazott legnagyobb kincseket, így például a herceg világbajnok szarvasagancs-trófeáját is megtalálták a gyanakvó rendőrök.

1945 után a herceg minden földjét elvették, ebből később 33 holdon gazdálkodott. Máig tisztázatlan körülmények között, 1951-ben, egy feljelentés nyomán elrejtett vadászfegyvereket talált a rendőrség, ezek egyikén rajta volt a hercegi monogram. Montenuovo Nándor herceget is perbe fogták, végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Elszállították Márianosztrára, de már a szállítás másnapján meghalt állítólagos tüdőgyulladásban. A rokonok közül többen úgy tudták, hogy az ÁVH verte agyon. A herceg földi maradványai a márianosztrai rabtemetőből 1966-ban kerültek át a németbólyi családi mauzóleumba.

Könyvet is írtak róla

Montenuovo Nándor feleségét és lányait 1951-ben telepítették át Besenyszögre. A család nőtagjai 1956-ban végül elhagyták Magyarországot, és Ausztriában kezdtek új életet. Montenuovo Nándor unokája, Franziska Kübeck-Montenuovo Grazban él, magyar szépirodalmat fordít németre, dédunokája, Alexander Kübeck-Montenuovo Margarethen am Moos-ban, a mintegy 100 hektáros maradék Montenuovo-birtokon bioszóját és búzát termeszt, és a család történetét kutatja. Érdekesség, hogy éppen száz évvel Montenuovo Nándor után született 1988-ban. A herceget az 1990. évi XXVI. törvény alapján rehabilitálták.

Bóly középiskolája 1996-ban felvette a nevét, legidősebb leánya, Júlia 1993-ban Bóly díszpolgára lett. Montenuovo Nándor történetét Rózsás József dolgozta fel legrészletesebben, részben a Baranya Megyei Levéltár iratai alapján. Monográfiája 2009-ben jelent meg Egy baranyai arisztokrata a XX. századból. Herceg Montenuovo Nándor címmel.

A sztorit és a képanyagot a Vylyan pincészet bocsátotta rendelkezésünkre.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!