Itt vannak a Tokaj Kereskedőház idei szőlőfelvásárlási árai

2015. június 16. 10:33

Az állami borászat idén 100 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi. A könnyű, gyümölcsös borok jó minőségű alapanyagáért a tavalyinál magasabb, 140-150 forintos kilónkénti árat fizetnek. A Prémium Termelői Programhoz csatlakozó termelők járnak a legjobban.

2015. június 16. 10:33

Idén magasabb felvásárlási árakra számíthatnak azok a szőlősgazdák, akik jó minőségű szőlőt szállítanak a Tokaj Kereskedőháznak, derül ki a cég most közzétett felvásárlási ártáblázatából. A vállalat Prémium Termelői Programjához csatlakozó termelők akár 400 forintos kilónkénti áron is értékesíthetik a magas minőségű késői szüretelésű borok alapanyagát. A nagy mennyiségben felvásárolt, könnyű, gyümölcsös borok jó minőségű alapanyagáért is a tavalyinál magasabb, 140-150 forintos kilónkénti árat fizet idén a Kereskedőház. A magasabb minőségi elvárásoknak nem megfelelő alapanyagból készült borokat pedig nem Tokajiként hozza forgalomba a jövőben az állami borászat.

A friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként felhasználható szőlő képezi a felvásárolandó mennyiség jelentős részét, amit teljesen egészségesen, botritisztől mentes állapotban vesz át a Tokaj Kereskedőház. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.

Különösen azok a tokaji szőlőtermelők járnak jól idén a Tokaj Kereskedőház felvásárlási áraival, akik a Prémium Termelői Program részesei, hiszen ők kilónként 300 forintra számíthatnak az egészséges szőlőért és 400 forintot kaphatnak az késői szüretelésű bor alapanyagaként szolgáló szőlő kilójáért. A Kereskedőház kilónként 2500 forintot fizet az első osztályú, és 2000 forintot a másodosztályú aszú kilójáért.

A Prémium Termelői Programhoz csatlakozó termelőknek szigorú szabályokat kell betartaniuk a szőlőművelés, a növényvédelem terén, valamint a szüret során és legfeljebb 70 mázsa szőlőt termelhetnek hektáronként. Jelentősen nő az ára idén a borvidéken legnagyobb mennyiségben szüretelt a 17-22 mustfokos termésnek is.

Az egészséges, botrytistől mentes, megfelelően beérett szőlő kiváló alapanyaga a könnyű, gyümölcsös száraz boroknak. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyi 80 és 120 Ft/kg árról 140-150 Ft/kg-ra emelkedik 17-22 mustfokos kategóriában.

Az árak alapján a termelők időben eldönthetik, hogy a száraz, vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítása éri-e meg jobban nekik. Az azonban egyértelmű, hogy a magas mustfokú szőlők beszállítói jól járnak. A cég a gyengébb minőségű, 17 mustfok alatti szőlő esetében alacsony, 80 Ft/kg-os felvásárlási árakat állapított meg és az ezekből készült borait nem Tokajiként forgalmazza majd.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!