Ilyen most a Somló

2015. július 27. 08:00

Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa levideózta, milyen a kilátás egy napsütötte júliusi délutánon a Somló-hegyi szőlőjéből.

2015. július 27. 08:00

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BZoltan
2015. július 28. 00:50
Tiszteletem, Kevesen tudják, de az háború és az államosítás előtt a Somló-hegy déli, vagyis vásárhelyi oldalán három apátsági ültetvény és pince is volt. A dél-nyugati oldalon, a Szent Ilona kápolnához közel, annál egy kőhajításnyira magasabban volt a celdömölki bencés apátság pincéje. A déli oldal közepén a Somlói Borok Boltjától úgy ötven méterre keletre van az egykori zirci cisztercita apátság pincéje. Ez sajnos nagyon romos állapotban van a 90-esévek elején tűz tette tönkre. A dél-keleti oldalon van a mi pincénk ami a Pannonhalmi Bencés Főapátság tulajdonában volt. A jelenlegi ültetvényeink egy az egyben megegyeznek az apátsági időszak ültetvényeivel és a három apátsági pince közül ez az egyetlen amelyikban ma is ugyanúgy borászat üzemel mint száz évvel korábban. Plusz kötődést jelent, hogy az apátsági korszak utolsó vincellérének az unokája mint vincellér és szőlész dolgozik a birtokon. Ennyi folytonosság és kötődés, gondolom indokoltá teszi a névválasztást. Úgy gondolom, hogy a múlt iránti tisztelet, az elődeink által végzett munka elismerése, hogy a pincét nem átneveztük, hanem a régi nevén gondozzuk tovább. Minden jót, Balogh Zoltán
Autofocus
2015. július 27. 14:12
Te tényleg ilyen sötét vagy vagy fizetnek érte?
korona
2015. július 27. 14:07
És a somlói galuska?
Magyar olimpia? Köszönjük, NEM!
2015. július 27. 11:06
"Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa" Balogh talán apát? Ha nem akkor menjen ezzel a névvel a picsába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!