Más borvidékek örülnének, ha olyat tudnának, mint az Alföld

2015. augusztus 22. 12:11

Egy modern bor jóivású, zamatos, gyümölcsös, szép savszerkezetű és könnyed, véli Dlusztus Imre, az alföldi borrégióból kikerülő italok pedig szerinte pont ilyenek, más borvidékek csak irigykedve nézhetnek rájuk.

2015. augusztus 22. 12:11

A VinoPiano borbárban rendezett Nagy Alföldi Kóstoló kapcsán Kuti Vilmos arról kérdezte az ott megjelenő kunsági és hajós-bajai borászokat, milyennek látják borvidéküket. Koch Csaba szerint az Alföldön alapvetően bármelyik bortípus elkészíthető, Frittmann Péter szerint a tartalmasabb borok a prémium kategóriában mennek, a kulcs az alapborok játékos könnyedségében keresendő. Sümegi Zsombor szerint az illatos és könnyed borok felé kell most elmozdulni, mint egy cserszegi fűszeres vagy egy kékfrankos rozé.

Dlusztus Imre, a Duna Borrégió borútjának elnöke úgy látja: az alföldi borok a modern bor iránti igényt elégítik ki. A borszakíró a modern bort jóivású, zamatos, aromás, gyümölcsös, szép savszerkezetű könnyű borként definiálja, szerinte a hazai borvidékek többsége örülne, ha mindegyik paramétert fel tudná mutatni boraiban.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2015. augusztus 25. 19:35
Ritka pillanat, hogy az összes előtem hozzászólót mindenféle kivételezés nélkül teljesen megérdemelten és jó lelkiismerettel küldhetem el a bús picsába. Megtestesítenek minden tipikus hozászólást amit ilyen cikkek után, mint a kólaautomata a kétszázasra, jól idomított kis droidként böfögnek bele a kommentboxba. Ha valakinek a borozás nem csak alkoholfok és mennyiségi kérdés, előbb utóbb belefut abba, hogy a hasonló érdeklődésűekkel megossza élményeit, tapasztalatait. Ehhez kiváló segítség egy olyan terminológia, ami túlmutat a "fasza volt, jöhet még" értékeléseken, ne adj' Isten még némi tipológiára is alkalmas, ha borfajtákon, borvidékeken túlmutató bortulajdonságokról beszélünk. Ilyen a savszerkezet is, és én csak azt nem értem hogy minek szól hozzá olyan akinek ez nem mond semmit (azon a kézenfekvő okon kívül hogy a saját tudatlansága tudat alatt frusztrálja, ezért belerúg egyet reflexből a cikkbe) Az alföldi borvidékkel szembeni sablonos és sematikus előtéletek visszaböfögése pedig a címeres ostobaság önbeismerése, mert amit ennek a korábban sokak által legyalázott borvidéknek a termelői tettek az elmúlt évtizedben a borvidék renoméjának helyreállítására és az értéeinek bemutatására, az példaértékű. Látszik hogy fogalmatlanok vagytok, hogy nem ismeritek sem a Gál, sem a Frittmann, se a többi élenjáró alföldi borászat borait csak ugattok itt mint kuvasz a határban hogy egy Petőfi szülővidékét idéző költői képpel zárjam soraim.
yanoo
2015. augusztus 23. 12:30
==Mit takar az, hogy "szép savszerkezet"?== A különböző vegyszerek alkotta látvány okozta esztétikai magömlés.
csender
2015. augusztus 23. 11:37
==Mit takar az, hogy "szép savszerkezet"?== Azt jelenti, hogy abban a harminc köbméteres acéltartályban - amelyben a bort vízből, cukorból és néhány vegyi anyagból "készítették" - előtte olajat szőkítettek kénsavval és citromlét hamisítottak sósavból, stb... egyszer sem mosták ki. Bor... Na ja. Csíder - se!
dick52
2015. augusztus 22. 21:37
"szep savszerkezetu" Te most nezegetni akarod, vagy meginni? Igy kell kimondani ha egy bor szar. Egyebirant az alfoldon nincs is jo bor.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!