Az A38 hajón jubilál a Kerekes Band

2015. november 17. 13:40

Huszadik születésnapját ünnepli a Kerekes Band november 28-án az újbudai A38 hajón. Az esten vendégként fellép Nagy Feró és a táncos Barsi Csaba, az előzenekar a PásztorHóra lesz.

2015. november 17. 13:40

A hazai világzenei színtér meghatározó csapata 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket – még mint Kerekes Együttes – az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és mintegy tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek, a Folk Music from Gyimes and Moldva (2001), valamint a Fütyül a masina (2003) – szerepel a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában. Kerekes Bandként első albumuk 2006-ban jelent meg; a Pimasz című anyag az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. A lemezt a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a brit Songlines beválogatta a világ tíz legjobb, újonnan megjelent lemeze közé.

 
Európa szinte valamennyi országában játszottak (összesen 18 országban léptek fel), összesen ezer koncertet adtak, az itthoni fesztiválokon szinte állandó fellépők. A Fel a kalappal című 2008-as korong után a zenekar ismertségét a szintén aranylemezes What The Folk?! című album szilárdította meg, amely meghozta a Kerekes Band számára első Fonogram-díját és az első rádiós slágert, a Mr. Hungaryt, amely hetekig vezette az MR2 slágerlistáját. A második Fonogram-díjat a 2013-as Folklore Man kapta, majd tavaly egy koncertlemez következett, a Live at A38. Idén a Kerekes Band felléphetett a budapesti világzenei expóhoz, a Womexhez kapcsolódó nulladik napi magyar showcase koncerten. Fehér Zsombor (furulya, ének), a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett. További tagok: Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (brácsa), Kónya Csaba (basszusgitár), Fehér Viktor (dob).

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!