Forralt bor két perc alatt

2015. november 13. 16:36

Az örökös magyar sommelier bajnok Kovács Antal egy rövid videóban avat be minket a forralt bor készítés rejtelmeibe. Kell egy jó bor, néhány fűszer, cukor, citrom, narancs. Víz még véletlenül se kerüljön bele!

2015. november 13. 16:36

„Jó forralt bort készíteni nem egy nagy tudomány, egy kis odafigyelés, és persze jó alapanyagok kellenek hozzá” – vallja Kovács Antal, örökös magyar sommelier bajnok, aki szerint a forralt bor a legelegánsabb téli „melegítő itóka”.

A Pinceáron.hu vezetője sillerből és könnyű, alacsony tanninú vörösborokból javasolja a forralt bor elkészítését, mivel a fehér és a rozéborok a melegítés és a fűszerek hatására zavarossá válnak.

Egy palack borhoz Kovács Antal tesz:

  • 1 darab csillagánizst
  • 8 darab szegfűszeget
  • 1 darab kis darabokra tört fahéjrúd
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1 fél citrom leve
  • 1 egész narancs leve

Az igazi trükköt az jelenti, hogy a bort nem szabad felforralni, hanem csak 75-80 Celsius-fokra felmelegíteni, mivel az alkohol forráspontja 78,4 Celsius-foknál van, így ha felforraljuk, az alkohol jelentős része elpárolog. A bor melegítését akkor érdemes befejezni, amikor az első buborékok megjelennek a felszínen a melegítés hatására.

Ha nem isszuk meg a forralt bort azonnal miután elkészült, az italt érdemes leszűrni, hogy a fűszereket leválasszuk a borról. Ha ezt nem tesszük meg, akkor túlzottan belekeveredik a fűszerek íze, amely kellemetlen lehet.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. november 14. 22:35
Na végre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!