Borhamisítás miatt bezártak egy üzemet Kecelen

2016. január 15. 15:23

Borhamisítás, nem megfelelő higiéniás körülmények, és borászati termék előállításához nem engedélyezett anyagok tárolása miatt bezártak egy üzemet Kecelen. A pincészetre 30 millió forintos bírságot szabtak ki.

2016. január 15. 15:23

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben, az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki.

A Nébih pénteki közleménye szerint a laborvizsgálatok során több mint 8500 liter bor bizonyult hamisítványnak, mivel azok alkoholtartalma – 47 százalék és 71 százalék közötti arányban – nem szőlő eredetű cukorból származott. További több mint 4500 liter bor hibásnak, közfogyasztásra alkalmatlannak minősült, a korábban minősített tétellel nem azonos volt. A hatóság munkatársai a pincészet teljes készletét zárolták, így azok már kereskedelmi forgalomba nem kerülhettek.

A hatóság haladéktalanul elrendelte az üzem ideiglenes bezárását többek között hamisított bor előállítása, súlyos élelmiszer-higiéniai hiányosságok, valamint a borászati termék előállításához nem engedélyezett anyag tárolása miatt.

Keceli üzemet zártak be

A Kormany.hu-n található dokumentumtárban megtalálható a jogsértő szervezetek és személyek listája. Ez alapján a keceli Tüskösi Pincészet Kft. üzemét zárták be, illetve zárolták borainak egy részét. A 2009-ben alapított vállalkozás 2014-ben a cég eredménykimutatása szerint majdnem 42 millió forintos árbevételt ért el. Képeket a bezárt üzemről itt talál.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. április 18. 01:18
Senkinek sem kell a valódi bor. Majd lehidaltam, amikor valaki azzal dicsekedett, hogy édes rozét vett. (300Ft/liter áron) . :-)) Van arrafelé egy "aranyháromszögnek" nevezett terület, gatyaszaggató nedűvel és kőgazdag "boros" gazdákkal.
lynx
2016. január 16. 21:54
50 évet adnék per kopf. Aki ételt italt hamisít vagy elad, minimum 50 év. Ez lehetne kényszermunka is, szőlő kapálás, hóhányás, kőtörés.
nanahan
2016. január 16. 21:53
- Bátyám, mennyi szőlőt dolgoznak fel egy évben? - Fiam, mi dolgozó emberek vagyunk, nem érünk rá szőlővel bíbelődni.
Békanász a hasadon
2016. január 16. 21:53
Borpancsolás Ficsoréknál Lebukott a titokminiszter családi hálózatának egyik tagja Dénes Zoltán, 2009. június 8., hétfő 00:00, frissítve: hétfő 00:00 Csak tiszta szeszből 170 litert tároltak a Ficsor-birtokon 2006 őszén, de összesen több mint 300 liter szeszes ital eredetét nem tudta igazolni a miskolci fővámhivatal járőrei előtt idősebb Ficsor János, a jelenlegi szocialista titokminiszter, Ficsor Ádám nagyapja. Az ügyben elindult nyomozás 2007 júliusában bírósági ítélettel végződött, idősebb Ficsor Jánost egy év próbaidőre bocsátották. A jelenlegi titokminiszter 2002 szeptemberétől 2004 júniusáig volt az Agrotrust Consulting 2004 Kft. cégvezetője. A társaságot Ficsor egykori sárospataki kollégista társai vitték tovább, miközben Ficsor szédületes gyorsasággal szakállamtitkári pozícióig kapaszkodott a földművelésügyi tárcánál. A sárospataki osztálytársak egy másik céget, az Agrár Plusz Kft.-t is működtették. Miközben Ficsor az agrártárcánál tevékenykedett az uniós Leader+ vidékfejlesztési programban az Agrotrust Consulting több helyen kapott szaktanácsadói megbízást. 2005-ben Jánoshalmán sikerdíjként 4,5 milliót tehetett zsebre, s egy év múlva újabb félmillióért dolgozhatott. Különös, hogy Ficsor ismerősei – Makkai Ádám és Démy-Gerő Andor, akik mindkét cégükben tulajdonosok – magukkal versenyeztek az ajánlatért: míg a Makkai vezette Agrotrust 600, addig a Démy-Gerő-cég Agrár Plusz 500 ezres ajánlatot tett. Az MVH előbb megtagadta, majd engedélyezte a pénz kifizetését. Ficsor Ádám szüleinek cége is jól ment: a Heliszolg Kft. 2005-ben az Agrár- és vidékfejlesztési operatív programból, ugyancsak az MVH döntése nyomán, erőgépvásárlásra 28 millió, egy 158 milliós összköltségű mezőgazdasági tároló létesítésére pedig 65 milliós támogatás jutott. Mindezt Gráf József agrárminiszter egyértelműen jogszerűnek nevezte. http://mno.hu/migr_1834/borpancsolas_ficsoreknal-312703
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!