Elhunyt Szöllősi Mihály, az év bortermelője

2016. március 07. 11:58

Hétfőre virradóan, hatvanhét éves korában csendesen elpihent Szöllősi Mihály neszmélyi borász. Szöllősi Mihályt december elején a 2015-ös év bortermelőjenek választotta a Magyar Bor Akadémia.

2016. március 07. 11:58

„Mély megrendüléssel és fájdalommal tudatom veletek, hogy Szöllősi Mihály, a pincészet alapítója, a Zsigmond Király Borlovagrend Egyesület nagymestere, 2015. év Év Bortermelője, a Magyar Bor Akadémia tagja, ez év március 7-re virradó éjszaka csendesen elpihent” – áll a Szöllősi Pincészet Facebook-oldalán.

Szöllősi Mihály pincészete honlapján így vallott magáról:

„1949-ben születtem a Szolnok megyei Mezőtúron. Szakmai végzettségeim: Növényvédő – Kertészmérnök, Mérnöktanár, Vállalkozói szakmérnök. Az egyetem elvégzése után 1970-ben kezdtem szakmai munkámat közvetlen termelésirányítóként – növényvédő-növénytermesztőként, majd a Tatai »Jávorka S.« Mezőgazdasági Szakközépiskolában gyakorlati oktatásvezető – felnőttképzésvezetö voltam. A hobbiként mindig is érdekelt a kiváló borok készítésének a titka. A Tatai Látóhegyen lévő hétvégi pincénkben mindig is kiváló borokat próbáltam készíteni barátaink örömére. Jelentős változást és a borászatba történő elindulást az 1999-ben megvásárolt 1830-ban épült Zichy pince jelentette.”

A Magyar Bor Akadémia oldalán így írnak az év bortermelőjéről:

„A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. Szöllősi Mihály nagyon büszke arra, hogy az országban azon boros gazdák között volt, akik először próbálkoztak a Chardonnay és Sauvignon blanc fajták házasításával és 12 hónapos fahordós érlelésével. Törekvéseinek, kitartásának meg is van az eredménye, hiszen számtalan díjat zsebelhetett már be a család: nemzetközi borversenyeken szerzett érmek, több ízben a »Magyar Tudományos Akadémia bora« cím elnyerése, TOP 100 Legjobb Magyar Bor második helyezettje.”

A borász temetéséről később intézkednek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!